Franska politiker förbjuds anställa anhöriga

François Fillon med hustrun och tidigare "assistenten" Penelope, som han påstås ha betalat miljonbelopp utan krav på motprestation. Arkivbild.
François Fillon med hustrun och tidigare "assistenten" Penelope, som han påstås ha betalat miljonbelopp utan krav på motprestation. Arkivbild. Foto: Christophe Ena/AP/TT

Favorittippade François Fillons presidentkandidatur sänktes av avslöjandet att han betalat sin hustru miljonbelopp för att rulla tummarna. I kölvattnet av skandalen förbjuds nu Frankrikes politiker att anställa anhöriga.

TT-Reuters
Publicerad
Annons

Fram till i januari var François Fillon favorittippad att ta hem presidentvalet. Därefter sjönk kampanjen som en sten sedan det avslöjats att den konservative kandidaten anställt sin hustru, liksom två av sina barn, som assistenter. Hundratusentals euro hade då betalats ut till hustrun som påstås ha utfört mycket lite, om ens något, faktiskt arbete.

I kölvattnet av Fillons fall har Frankrike nu antagit lagstiftning som förbjuder parlamentariker att anställa anhöriga. Lagen är en av de första att antas sedan Emmanuel Macrons skrällseger i maj och ligger i linje med den nyvalde presidentens vallöfte om att "moralisera" landets politiska liv.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons