Dokument avslöjar: Telias skattenota till Nepal växer

Nepals skattemyndighet ställer nya krav till Telia. Den svenska operatören får 15 dagar på sig att göra rätt för sig och betala in de nära 5 miljarder kronor som skattemyndigheten i Nepal kräver efter försäljningen av Ncell. Det framgår av nya dokument som SvD tagit del av.

Patricia Hedelius
Publicerad
Annons

Telias försäljning av operatören Ncell i Nepal fortsätter spöka. SvD har tidigare avslöjat att skattemyndigheten i Nepal kräver att Telia ska betala reavinstskatt för försäljningen. Hittills har Telia, med vd Johan Dennelind i spetsen, vägrat och pekar på att det är Telias bolag i Norge som var säljare och att Norge har ett dubbelbeskattningsavtal med Nepal. Medan det infekterade skattebråket pågår växer det ursprungliga kravet lavinartat. Bara dröjsmålsränta och straffavgifter motsvarar redan upp mot 2 miljarder kronor.

Telias argument underkänns nu på samtliga punkter i ett brev från skattemyndigheten i Nepal ställt till Telias huvudkontor i Sverige. I brevet som är daterat den 27 juni så skriver myndigheten bland annat att den konstruktion av bolag som ligger mellan Telia i Sverige och den lokala operatören Ncell är i princip ”papperskonstruktioner vars enda syfte är att minska skatt och som inte har någon uppenbart kommersiellt syfte”. Vidare skriver skattemyndigheten att eftersom Telia i Norge enbart är ett brevlådeföretag så omfattas det inte av Nepals avtal med Norge. Telia bekräftar att man tagit emot brevet men säger att man inte tänker svara.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons