RecensionNya romaner

Bröst och äggEtt rent nöje från början till slut

Mieko Kawakami (född 1976) är en japansk författare, tidigare sångerska och bloggare. Hon är flerfaldigt prisbelönt i Japan.
Mieko Kawakami (född 1976) är en japansk författare, tidigare sångerska och bloggare. Hon är flerfaldigt prisbelönt i Japan. Foto: Tranan

Mieko Kawakamis prosa för tankarna till Haruki Murakami – men här finns ingen sunkig syn på kvinnlig sexualitet. Sebastian Lönnlöv längtar redan efter fler romaner.

Sebastian Lönnlöv
Publicerad
Annons

Mieko Kawakami var sångerska och bloggare innan hon klev in på den litterära scenen med en skräll; hennes debutroman tilldelades ett av Japans mest prestigefyllda priser. Ett drygt decennium senare gavs debuten ut på nytt, i en omskriven och kraftigt förlängd version som nu har översatts till svenska av Yukiko Duke. Den engelska översättningen av ”Bröst och ägg”, tillsammans med ett par andra av Kawakamis romaner, har redan skapat en anglosaxisk Kawakami-hajp.

I centrum för skildringen står Natsuko, som jobbar deltid i en bokhandel och drömmer om att slå igenom som författare. Hon har slitit sig loss från sin bakgrund genom att flytta till Tokyo och påbörja en klassresa, medan systern Makiko bor kvar i uppväxtstaden och jobbar på samma sorts krog som deras i förtid döda mor.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons