ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

”McDonald’s share box med dip är livet”

Pi Thanh Le.
Pi Thanh Le. Foto: Jacob Dahlström

Pi Thanh Le drömmer om en streetfood-krog med tryck, favoriserar alla sorts citrusfrukter och kan inte motstå en låda friterat.

Mari Janson
Publicerad

Vilken Stockholmskrog besöker du oftast?
– Det blir oftast Sturehof och alltid råbiff med pommes frites.

Ditt livs mest minnesvärda måltid?
– Ett nudelhak i Vietnam som jag aldrig kommer att glömma. Stället såg inte mycket ut för världen, det var stökigt och inrett med trasiga plastmöbler. Men nudelrätten... Jesus!

Ditt första matminne?
– Det låter klyschigt, men är sant: när jag som litet barn stod bredvid mamma vid spisen och rörde i kastrullerna.

Krog du drömmer om att få öppna?
– Det skulle vara en krog med den bästa gatumaten från alla länder, allt sådant som jag själv älskar att äta. Ordentligt tryck med många gäster och en bra cocktailbar! Sedan driver jag ju en drömkrog nu också, i form av Aira.

Vilket köksredskap vill du inte vara utan?
– Kniven. Ja, det säger ju sig självt.

”Jag bjuder på friterad kyckling för det är jag f*n riktigt bra på.” Foto: Etienne Voss / Alamy

Hemligheten med din pasta bolognese?
– Ha i några matskedar soja mot slutet. Det kommer inte att smaka soja, utan fungerar mer som en effektiv smakförstärkare.

Oväntat bra mat- och dryckeskombination?
– Yuzusake blandat med tonic till rå fisk är det bästa som finns!

Bästa smaksättare?
– Citrusfrukter i alla dess former.

Vad har du alltid hemma?
– Sriracha eller ketchup. När man har växt upp på det så fungerar det till allt. Min kollega Carl Frosterud säger att jag är som ett barn när det gäller sådant och det kanske stämmer.

En idol kommer på middag …
– Nina Simone kommer över och jag bjuder på friterad kyckling – för det älskar jag själv och det är jag riktigt bra på!

Vilken skräpmat är din guilty pleasure?
–Jag måste erkänna att det är McDonald’s share box, en blandning på allt friterat de har med olika dipsåser till. Jag älskar ju friterad mat.

Det mest motbjudande du ätit?
– Surströmming. Aldrig mer!

Världens bästa matstad?
– New York har allt och lite till.

Din senaste receptgoogling?
– Mochi, den fluffiga japanska riskakan.

Mochi. Foto: Pexels

Mest underskattade råvaran?
– Det kanske inte räknas som en råvara utan är mer en styckdetalj: hjärtat på de flesta djur vi äter är magiskt gott. Vi borde äta mycket mer inälvsmat utan att behöva vara äcklade eller rädda!

Vilken musik lyssnar du helst på när du lagar mat?
– Alltid jazz eller soul.

Vilken är din paradrätt?
– Jag har sagt det förr … Friterad kyckling.

Vilket är ditt husvin?
– Räknas Coca-cola? Annars är det en barolo.

Ditt bästa ”husmorstips”?
– Skrubba händerna med citron efter att du hackat vitlök, så slipper du lukta vitlök i tre år.

Du vet väl att SvD:s alla vintips finns samlade i vår Vinbas? Här fyller SvD:s vinexperter dessutom på med nya vintips varje vecka.