ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Fira fars dag med utflykt och fika

Foto: Sindy Voon

Slott, konstmuseer och äventyrsgolf. Ta med pappa på en härlig utflykt som tillgodoser både specialintressen och sötsug.

Linda Iliste
Publicerad
1 / 5

För konstintresserade pappor: Bådan Café & konditori

Foto: Jean-Baptiste Béranger/Johan Strindberg

Artipelag är ett säkert utflyktskort för alla familjer med en kulturintresserad far. Vid det gränsöverskridande konstmuseet på Värmdö – där natur, konst och aktiviteter sömlöst möts – visas tyske Anselm Kiefers hyllade utställning Essence-Eksistence fram till 8 januari. Se den, och följ upp med bakverk på Bådan. Chefskonditor Annie Hesselstads skapelser är ljuvligt påhittiga, inte sällan inspirerad av den svenska konditoritraditionen vilken hon sätter fransk twist på. Så länge Kiefer ställs ut serveras till exempel en utställningsbakelse med vaniljbavaroise, björnbärskompott, citronglaze och ängssyrepannacotta på en havrebotten. Ett litet konstverk i sig! Eller som Annie uttrycker det:
– Konditoriet och bageriet ska vara värd resan hit i sig.

Artipelagstigen 1, Gustavsberg

2 / 5

För arkitektintresserade pappor: Café Parkvillan

Foto: Maria Jäger

Fäder med fäbless för design och arkitektur kan med fördel lockas till Bogesunds slott. Att komma hit är som att resa till svunnen tid, närmare bestämt till 1640-talet då slottet uppfördes av Per Brahe den yngre, vars trädgårdar det ännu finns spår av. Liksom till 1860-talet, då slottets nuvarande medeltida romantiska stil med fyra riddarliknande torn byggdes. Alldeles intill ligger parkvillan från 1890-talet, uppförd åt slottets trädgårdsmästare. Här driver Maria Jäger café. På borden dukas allt från rejäla smörgåsar till blåbärsrutor med frasigt havretäcke, att njuta av i en gulgrön miljö med fantastisk originalinteriör.

Per Brahes väg 5, Vaxholm

3 / 5

För kungligt intresserade pappor: Karamellan

Foto: Lisa Raihle Rehbäck/Klaudia Wojdat

Sugen på sött eller salt? På fina Karamellan, caféet vid Drottningholms slott på Lovön, finns något för alla smakbegär. Räksmörgåsar och pajer. Våfflor med sylt och grädde. Kakor, bullar och bitar av olika slag. Glutenfria, laktosfria och veganska alternativ för den som önskar. Inled utflykten med att besöka det världsarvslistade slottet, lustslottet Kina slott, slottsteatern och den storslagna slottsparken, öppen året runt. På söndagar erbjuds bland annat en guidad familjevisning genom slottsrummen. Anpassad för barn mellan 6–10 år, men medföljande pappor lovas också bli underhållna.

Karamellan 10, Drottningholm

4 / 5

För aktiva pappor: Siggesta gård

Foto: Lina Eidenberg Adamo

Ynka 40 minuter från innerstaden hittar du den stora tystnaden på Siggesta gård. Ett exklusivt boende i natursköna omgivningar som mitt i den lantliga friden offererar mängder av aktiviteter. Varför inte utmana far på äventyrsgolf, cykla mountainbike, paddla SUP-bräda eller spela padel på en unik bana mitt i alpackahagen? Efter sådana sysslor är det lätt att längta till en paus i Orangeriet. Här bjuds det hemlagat fika i stil med kladdkaka, äppelpaj och krämig pannacotta i inglasad, rustikchic miljö.

Siggesta gård, Värmdö

5 / 5

För historieintresserade pappor: Wira Tingshuset

Foto: Sindy Voon

Under Sveriges stormaktstid var Wira bruk i Roslagen landets främsta vapensmedja. Det är lite svårt att tro när man vandrar omkring på den harmoniska anläggningen i dag. Bjud med pappa till det forna järnbrukets museum, konstsmidesbutik och kulturstuga. Därefter smakar de nybakade sötsakerna på Wira Tingshuset extra gott. Den säsongsanpassade menyn är ständigt rörlig men med en stående ambition att det ska vara så gott att du både vill komma tillbaka och locka hit dina vänner. Wienerbröden och björnbärspajen är särskilt delikata.

Bruksgårdsvägen 3, Åkersberga

Mer från Startsidan