RecensionNya romaner

Malma stationAlex Schulman är besatt av familjetrauman

Alex Schulman är författare, poddare och krönikör. 2022 kommer filmatiseringen av hans roman ”Bränn alla mina brev”.
Alex Schulman är författare, poddare och krönikör. 2022 kommer filmatiseringen av hans roman ”Bränn alla mina brev”. Foto: Martin Cederblad

Få har en sådan blick för barnets utsatthet och särskilda sensibilitet som Alex Schulman. Men ”Malma station” är en mellanroman på väg mot det riktiga storverket, tycker John Sjögren.

Publicerad
Annons

Det var först för ett par år sedan, när jag fick barn, som jag på allvar började lyssna på Alex och Sigges podcast. Under det första årets till synes ändlösa barnvagnspromenader plöjde jag igenom en lång rad gamla och nya avsnitt. Och det måste ha varit något med den där känsligheten som föds inom en när man får barn, som också sätter en i kontakt med sin egen barndom, som gjorde mig så oerhört mottaglig. För Alex berättelser om sin uppväxt med en alkoholiserad mamma och en åldrad pappa gick rakt in. Det var inte sällan med tårar i ögonen som jag gick där med barnvagnen. Få har en sådan blick för barnets utsatthet och särskilda sensibilitet som Alex Schulman.

Det är också ur denna blick, samt ur vad som närmast får beskrivas som en besatthet vid familjetrauman, som Schulmans författarskap hämtar näring. Till en början rörde det sig om gestaltningar av sår i den egna släkt- och familjehistorien. Nu har Schulman rört sig över mot det rent fiktiva. Men tematiken har han tagit med sig. Den nya romanen, ”Malma station”, rör sig bokstavligt talat in mot en familjs skälvande smärtpunkt; en begravd hemlighet. Vi får växelvis följa Harriet, hennes man Oskar och deras dotter Yana. Tre människoöden insnärjda i den komplexa väv av beroende, kärlek och oförrätter som vi kallar släkt och familj.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons