Höstlov för barnfamiljer och gourmeter

Foto: Astrid Lindgrens värld/Norra Hamnen 5

Först magiska sagovärldar och äventyrsbad. Sedan god mat. Vi tipsar om fem höstlovsutflykter som blandar underhållning för barn med gastronomiska fullträffar.

Linda Iliste
Publicerad
Annons

1 / 5

Rysmys möter lokal succé: Kolmården och GIN

Foto: Christian Johansson
Christian Johansson
Foto: Christian Johansson

Tack vare satsningar som Bamses värld, åkattraktioner och Vildmarkshotellet har Kolmården utvecklats från djurpark till gediget upplevelsekomplex. I år infaller Halloween under höstlovet, och på Kolmården innebär det rysmys med spökhus, magiska sagovärldar och eldshower. För att tillfredsställa familjens gourmander rekommenderar vi att boka bord på GIN inne i Norrköping. Här levererar köksmästare Oliver Kördel kulinariska aha-ögonblick lagade med så lokala råvaror som möjligt. Mycket fisk och grönt, mycket välgjort. Att ha en meny med så hög svansföring samtidigt som stämningen är familjärt avslappnad är en lyckträff i sig.

Hospitalsgatan 8, Norrköping

Annons
Annons

2 / 5

På djupt vatten: Havets hus och Norra hamnen 5

Foto: Amplifyphoto/Markus Holm
Amplifyphoto/Markus Holm
Foto: Amplifyphoto/Markus Holm

Det publika saltvattenakvariet på kajen i Lysekil är fascinerande för såväl stora som små. Via mängder av akvarium kommer livet i Västerhavet, och miljöer från strand till djup botten, alldeles nära. Under höstlovet arrangeras en havsskola då barn kan experimentera och hjälpa till med djurskötsel. Verandan, restaurangen på Havets hus, är utmärkt, men vi slår ett slag för skärgårdspärlan Norra Hamnen 5 på strandpromenaden. Inför ståtliga fönsterpartier bjuds en meny som förenar kust och hav. Goda klassiker som moules frites och överraskningar som veckans fångst med friterad kammussla och hummersky.

Norra hamngatan 5, Lysekil

Annons
Annons

3 / 5

Naturäventyr med avsmakningsmeny: Dalslands aktiviteter och Öjentorps kök

Foto: Pressbild
Pressbild
Foto: Pressbild

Minns ni glashusen från projektet The 72 Hour Cabin? Fem stugor av trä och glas som utplacerade i den svenska naturen sades skapa ökat välbefinnande på bara tre dygn, vilket gjorde dem till en internationell snackis. Ett av glashusen hittas på Dalslands aktiviteter, något som avslöjar vad det är för slags anläggning. Mer än femtio upplevelser med bas i naturen erbjuds; höghöjdsbanor, bäversafari och ridning till exempel. Intill ligger Baldersnäs herrgård med fin sekelskiftescharm. Dess restaurang, Öjentorps kök, serverar ambitiösa fem- respektive sjurätters avsmakningsmenyer som ständigt varieras. Missa inte att para med lokala drycker som Edsleskogs hantverksgin.

Baldersnäs 22, Dals Långed

Annons
Annons

4 / 5

Bad toppat med japansk fine dining: Gustavsvik och Hachi

Foto: Clara Lind
 Clara Lind
Foto: Clara Lind

Gustavsvik, som kallats ett ”femstjärnigt familjeäventyr”, är den slags stora fritidsanläggning som ger de yngre glädjeyra. Camping och aktivititeter blandas med vad som blivit Nordens största badanläggning. Mycket tack vare djungelinspirerade upplevelsebadet Lost City som har öppet även under höstlovet. Samtidigt är Örebros vackra stadskärna bara en promenad bort. På Järntorget vid slottet kör högkvalitativa Hachi japanska konceptet ”omakase”, en fast meny baserad på vad kocken får för känsla för dagens tillgängliga råvaror. Runt bardisken serveras 15–20 tallrikar sushi och småbitar, den ena godare än den andra. Arigato gozaimasu!

Järntorgsgatan 4, Örebro

Annons
Annons

5 / 5

Sagovärld med lyxmiddag: Astrid Lindgrens värld och Guldkant

Foto: Daniel Nestor
Daniel Nestor
Foto: Daniel Nestor

Det sagolika känns nästan mer närvarande på Astrid Lindgrens värld under hösten. Träden står i gyllene brand, lyktor och eldkorgar lyser och på marknaden hittas omkring 60 hantverkare. Samtidigt kan barnen träffa alla kända karaktärer, se föreställningar och ägna sig åt extra aktiviteter som att baka karameller. När det är dags att smörja kråset hittas Guldkant fem minuter bort. Trerättersmenyn – tänk toast skagen, smörstekt torskrygg och crème brûlée – med vinpaket är särskilt prisvärd.

Storgatan 52, Vimmerby

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons