S-väljare emot brunkolsaffär – beslut väntas inom kort

Ett beslut i den kontroversiella frågan kring Vattenfalls brunkol rycker närmare. Beslutet kan komma redan i veckan, erfar SvD. Frågan splittrar regeringen men även Socialdemokraternas väljare, enligt en ny Sifo. I undersökningen vill hälften av Socialdemokraternas väljare att regeringen stoppar affären.

Sandra Johansson
Publicerad
Annons

Inom kort kommer regeringen fatta beslut i den kontroversiella frågan om Vattenfalls brunkolsförsäljning i Tyskland. Beskedet har kallats det viktigaste klimatbeslutet regeringen tar. Bakgrunden är att den affär som regeringen nu vill godkänna riskerar leda till att 20 gånger hela Sveriges utsläpp släpps ut av den tjeckiska köparen EPH om bolaget väljer att öppna nya kolgruvor. Frågan splittrar regeringen där Socialdemokraterna vill säga ja, medan Miljöpartiet vill säga nej men lägger sig för sin regeringskollega. Nu visar en nyligen genomförd Sifo-undersökning att frågan splittrar även Socialdemokraternas väljare och att regeringens hållning har svagt stöd.

Sifo-undersökningen har beställts av Världsnaturfonden, Naturskyddsföreningen och Greenpeace. Föga förvånande svarar 87 procent av miljöpartister i undersökningen att regeringen ska säga nej till affären. Nio procent av miljöpartisterna svarar "vet ej".

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons