”Jag var den duktiga som gjorde alla läxor”

Klimatet och miljön är politiska frågor som berör Annie Lööf lite extra. ”Miljöfrågorna om att värna naturen och närmiljön var det som gjorde att jag valde Centerpartiet för 20 år sedan”.
Klimatet och miljön är politiska frågor som berör Annie Lööf lite extra. ”Miljöfrågorna om att värna naturen och närmiljön var det som gjorde att jag valde Centerpartiet för 20 år sedan”. Foto: Ari Luostarinen

Hon hade högsta betyg i skolan – delvis tack vare att hon fick extra hjälp. SvD Junior har träffat Centerpartiets partiledare Annie Lööf och pratat om miljö och att ha lektioner i skogen.

Tina Harr
Publicerad

Folke: Vem var du i klassrummet?

– Jag var den duktiga som gjorde alla läxor och tyckte det var roligt att gå i skolan. Jag var kamratstödjare och lekte med alla. Jag spelade också mycket fotboll.

Amelie: Skolan har ju förändrats mycket sedan du var liten, och ojämlikheten i skolan fortsätter att växa. Varför har det blivit så?

– Det viktigaste är att vi får fler utbildade lärare som kan jobba på skolor i hela landet, och att vi har tydligare krav på vad skolan måste lära eleverna. Vi vill ha mer idrott på schemat och få in naturlig rörelse i fler ämnen, till exempel att man är i skogen på en NO-lektion.

Folke: Dagens vinstdrivande skola har fått mycket kritik. Hur kan ni vara säkra att vinsterna inte sker på bekostnad av eleverna?

– För mig är möjligheten att välja skola viktig. Samtidigt är det fel med ägare till skolor som går in för kortsiktiga vinster. Vi vill skärpa kraven för de som äger och driver skolor, de ska ha en plan för hur man ska driva dem under en längre tid.

Annie Lööf som barn. Foto: Privat

Folke: På vilket sätt kan ni medverka till att minska den stress som många barn känner i dag?

– Vi vill att varje skola ska ha en mer tillgänglig elevhälsa och också göra den digital så det blir lättare att nå skolsköterskan eller kuratorn. En del barn upplever att det är många läxor, höga krav och svårt att hänga med. Därför är det viktigt med fler utbildade lärare och att sätta in hjälp tidigt. Jag fick extra matte- och läshjälp när jag gick i trean och fyran. Jag gick ut med jättehöga betyg, men hade det tufft i början. Genom att jag fick en specialresurs knäckte jag koden ganska tidigt.

I somras hände något hemskt. En 64-årig kvinna blev dödad av en knivman mitt under politikerveckan i Almedalen. En 33-åring man greps och erkände mordet. Nu har det kommit fram att han planerade att mörda Annie Lööf. På sin Facebook skriver Annie Lööf: ”Det är klart att det är omskakande och att det påverkar mig. Men hatet får inte vinna.” Foto: Ari Luostarinen

Amelie: Vad vill ni göra för att stoppa gatuvåldet?

– Dels behöver vi komma åt knarkhandeln, det är ofta den som har triggat skjutningarna. Sedan behöver vi fler poliser och att de som blir gripna faktiskt kommer i fängelse. Det enskilt viktigaste för att långsiktigt få bort gatuvåldet är att jobba förebyggande så att inte fler kommer in i gängkriminalitet, genom att ha en bra skola där fler får godkänt.

Folke: Ni säger ju att ni är ett ”grönt” parti. På vilket sätt är Centerns miljöpolitik bättre än andra partiers?

– Vår miljöpolitik går ut på att få mer förnybar energi, mer vindkraft, solkraft, vattenkraft för att minska utsläppen. De senaste 20 åren har vi varit en kraft för att införa förslag som nu gör att både vindkraft och solkraft växer. Sedan behöver transportsektorn – alltså bussar, bilar och lastbilar – gå på förnybara bränslen eller el.

Prova SvD Juniorjunior.prenservice.se