Sex beställningsviner som kickar igång känslorna

Vad sägs om lyxigt husbubbel, klockrent köttvin eller kanske en okomplicerad sydfransk chardonnay? SvD:s vinskribent Andreas Grube tipsar om känsloväckare från Systembolagets beställningssortiment.

Andreas Grube
Publicerad
Annons

1 / 6

Delamotte Brut

7351, 389 kr
Frankrike, Champagne, mousserande vin, vitt torrt

Betyg: 6 av 6

Alldeles lysande skumpa till ytterst rimlig peng. Lyxigt anslag med röda och gula äpplen, nougat och en släng vanilj. Bra skärpa i syran och med härligt lång eftersmak. Perfekt husbubbel.

Annons
Annons

2 / 6

2016 Gérard Bertrand Réserve Spéciale Chardonnay

71345, 105 kr
Frankrike, Languedoc-Roussillon, vitt, fylligt & smakrikt

Betyg: 4 av 6

Framfusigt och charmigt i all sin enkelhet. Okomplicerad sydfransk chardonnay med fokus på citrus, mineral, gröna äpplen och lite tropisk frukt. Matvänligt och bra när man är många runt bordet.

Annons
Annons

3 / 6

2015 Sotorrondero

82010, 239 kr
Spanien, La Mancha, rött, fruktigt & smakrikt

Betyg: 6 av 6

Doften formligen hoppar upp ur glaset och slår till en på näsan med nävar av saftiga röda bär, kryddor och lätt köttiga nyanser. Snyggt och välbalanserat från en region på frammarsch. Klockrent köttvin.

Annons
Annons

4 / 6

2015 Luigi Voghera Langhe Nebbiolo

73382, 159 kr
Italien, Piemonte, rött, stramt & nyanserat

Betyg: 5 av 6

Klassisk nebbiolo med doft och smak av nypon, lagerblad, röda bär och ett fjäderlätt stänk av rosor. Fortfarande väldigt ung och något sluten, så ge den ett par timmar i karaff om du ska dricka den idag.

Annons
Annons

5 / 6

2015 Saumur Puy Notre Dame Caradoc

73265, 155 kr
Frankrike, Loire, rött, fruktigt & smakrikt

Betyg: 5 av 6

Hett tips till alla cabernet francälskare: Ung i stilen med urtypiska gröna toner, gott om röda och lite småsyrliga bär, toppat med en härlig stjälkighet i smaken. Dricks bra nu, men kan med fördel sparas.

Annons
Annons

6 / 6

2015 Montirius Garrigues

74678, 223 kr
Frankrike, Rhônedalen, rött, kryddigt & mustigt

Betyg: 6 av 6

Här är det öppna spjäll som gäller: ett pangvin fullmatat med syrligt fräscha bär, färska örter och lite svartpepparkrydda. Fantastiskt bra koncentration och smakdjup. Helt perfekt till den mustiga höstmaten.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons