Exit västMagiska dörrar ger insyn i flyktingens nya liv

Mohsin Hamid(född 1971) växte upp i Pakistan och flyttade till USA och läste vid Princeton och Harvard. ”Den ovillige fundamentalisten” (på svenska 2007) blev hans internationella genombrott och har filmatiserats i regi av Mira Nair.
Mohsin Hamid(född 1971) växte upp i Pakistan och flyttade till USA och läste vid Princeton och Harvard. ”Den ovillige fundamentalisten” (på svenska 2007) blev hans internationella genombrott och har filmatiserats i regi av Mira Nair. Foto: Jillian Edelstein

Mohsin Hamids gestalter flyr kaos och krig genom att gå genom en dörröppning. Ett litterärt grepp som flyttar uppmärksamheten från flykten till det liv som möter flyktingarna i det nya hemlandet.

Publicerad
Annons

Mohsin Hamid vill avmystifiera det främmande. I sin genombrottsroman ”Den ofrivillige fundamentalisten” låter han en pakistansk man som fått en amerikansk prestigeutbildning och ett attraktivt traineejobb men som återvänt till hemlandet och utvecklat en alltmer fundamentalisk religiositet uttala sig i ytterligt banala och endimensionella beskrivningar av USA.

Så framställer Mohsin Hamid den politiska och religiösa extremismen i all dess ideologiska torftighet och banalitet, men han vänder också perspektivet, eller manar läsaren till den tankeoperationen. Precis lika banalt och endimensionellt framställs islam och Pakistan i väst.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons