ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Analys

Björn Jeffery:Efter toapappers­hamstringen – bensin i plastpåsar

Björn Jeffery
Colonial Pipeline låg nere i sex dagar.
Colonial Pipeline låg nere i sex dagar. Foto: Thaddaeus McAdams

Invånare som bunkrade bensin i plastpåsar. Oljepris som steg. Hackerattacken i USA fungerar inte bara som en ögonöppnare hur sårbart samhället är för cyberangrepp – utan framför allt hur oförberedda många tycks vara.

Björn Jeffery
Publicerad
Annons

”Software is eating the world”. Så inledde riskkapitalisten Marc Andreessen en numera legendarisk essä i Wall Street Journal 2011. Det går inte en dag i Silicon Valley utan att uttrycket upprepas i något sammanhang. Hans poäng var att i princip alla områden i världen skulle påverkas – och i vissa fall revolutioneras – med hjälp av mjukvara. De senaste tio åren har i mångt och mycket gett honom rätt. I förra veckan var det dags igen.

I staden Alexandria, Virginia, tog bensinen plötsligt slut sedan invånarna börjat bunkra bränsle, likt hur många gjorde med toalettpapper i början av pandemin. Det är lätt att skratta åt att amerikanska myndigheter vädjade att man ”inte skulle fylla plastpåsar med bensin”, men i själva verket var detta bara ännu ett bevis på Andreessens tes. Den indirekta anledningen till att situationen uppstod var just mjukvaran.

Laddar…