ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Koranprovokatör tar sikte på Stockholm

I Malmö ledde koranbränningen som drevs fram av den danska högerextrema politikern Rasmus Paludan till våldsamma upplopp. När han nu vill fokusera på Stockholm befaras ny oro.

– Han lever på rubrikerna och på många sätt fick han precis vad han ville i Malmö – ju fler brinnande bilar desto bättre, säger medieforskaren Tina Askanius.

Marc Skogelin/TT
Publicerad

Efter koranbränningen i Malmö i slutet av augusti, som genomfördes utan polisens tillstånd, har Rasmus Paludan nu ansökt om demonstrationstillstånd i fem olika stadsdelar i Stockholm till helgen. Senast skedde det utan Paludan, då han stoppades vid gränsen, nekades inträde och belades med ett tvåårigt inreseförbud till Sverige. Denna gång vill han närvara och hävdar att han är svensk medborgare med rätt att vistas i landet.

Och redan under torsdagen publicerades en film på Youtube där en man med en Stram Kurs-keps syns bränna en koran i Rinkeby i Stockholm. Polisens presstalesperson Towe Hägg säger till Expressen att man har upprättat en anmälan om hets mot folkgrupp efter att ha tagit del av filmen.

Laddar…