Ökat våld kan ändra läget för afghaner i Sverige

Omid Mahmoudi kom som ensamkommande asylsökande från Afghanistan för tio år sedan. Nu driver han Mötesplats Otto, en stödförening för unga nyanlända.
Omid Mahmoudi kom som ensamkommande asylsökande från Afghanistan för tio år sedan. Nu driver han Mötesplats Otto, en stödförening för unga nyanlända. Foto: Emil Langvad/TT

Våldet ökar i Afghanistan – och en förändrad syn på säkerhetsläget skulle kunna öka chanserna för afghaner i Sverige att få stanna. I nuläget tror Migrationsverket inte på ökad asylinvandring till Sverige trots oroligheterna.

Publicerad
Henrik Montgomery / TT
Foto: Henrik Montgomery / TT
Annons

Det talas om risk för en ny flyktingvåg efter den senaste tidens ökade våld och talibanernas utbredning i Afghanistan när trupper från väst lämnar landet. Men när Migrationsverket på fredagen kom med årets tredje prognos för antalet förväntade nya asylansökningar i Sverige under 2021 sänktes siffran med 2000 till 13 000.

Men om myndigheten i nuläget inte ser att en flyktingström från Afghanistan stå för dörren så har den försämrade säkerhetssituationen redan påverkat afghanska asylsökande i Sverige – förra veckan stoppades utvisningar av afghanska medborgare.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons