Ingen fara om vaccinsprutan inte känns

Nu har drygt 65 procent av alla över 18 år i Sverige fått minst en dos vaccin mot covid-19, och ungefär 43 procent har fått två doser. Arkivbild.
Nu har drygt 65 procent av alla över 18 år i Sverige fått minst en dos vaccin mot covid-19, och ungefär 43 procent har fått två doser. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Övergående feber och andra milda biverkningar efter covidvaccinet har liknats vid ett kvitto på att immunförsvaret verkligen reagerar. Men innebär det att man ska vara orolig om man inte känner ett dugg?

– Nej, det är inget konstigt alls, säger vaccinforskaren Matti Sällberg.

Jörn Spolander/TT
Publicerad
Annons

Vid det här laget har nästan 5,5 miljoner av alla svenskar fått minst en dos vaccin mot covid-19, och ungefär 3,5 miljoner har även fått sin andra dos. Många vittnar om milda, övergående biverkningar efter sprutan, som feber, frossa och muskelvärk. Det har beskrivits som ett tryggt tecken på att kroppens immunförsvar har aktiverats och att vaccinet ger effekt.

Men hur ska man då tänka om man inte känner ett enda dugg, ens efter spruta nummer två? Betyder det att immunförsvaret har missat chansen att lära sig hur det nya coronaviruset ska bekämpas?

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons