”För två månader sedan var det kaos”

”För två månader sedan var det kaos, men nu är det lugnare.” Hjällbobon Hussein Ahmed arbetar ideellt för områdets scoutkår två timmar om dagen och har varit med och byggt en ”minilägerplats” där kriminella tidigare brukade samlas.
”För två månader sedan var det kaos, men nu är det lugnare.” Hjällbobon Hussein Ahmed arbetar ideellt för områdets scoutkår två timmar om dagen och har varit med och byggt en ”minilägerplats” där kriminella tidigare brukade samlas. Foto: Adam Ihse

Elva personer dömdes på måndagen till fängelse efter storslagsmålet som även ledde till en dödskjutning i Hjällbo i nordöstra Göteborg i slutet av maj. Den befarade våldsspiralen uteblev – men få Hjällbobor vågar uttala sig för SvD.

Publicerad
Hjälbo efter upplopsdomarna.

Hjälbo efter upplopsdomarna.

Foto: ADAM IHSE
Annons

En grupp män, de flesta över pensionsålder, sitter på några bänkar vid torget i Hjällbo och konverserar.

– Allt är lugnt här, det är inga problem, säger en av männen.

Men för nästan exakt två månader sedan var situationen här en annan. På fredagen den 28 maj utbröt ett storslagsmål mellan två grupperingar med ett hundratal inblandade.

Vid lunchtid två dagar senare, med både Hjällbobor och poliser alldeles intill, sköts en 44-årig ostraffad man ihjäl. En man i 20-årsåldern greps direkt efteråt och sitter fortfarande häktad misstänkt för mord.

På måndagen kom domen mot elva personer som enligt Göteborgs tingsrätt deltog i slagsmålet. De elva döms till fängelse i mellan två och fyra månader för upplopp.

– Jag är i grunden jättenöjd med att samtliga döms, även om jag yrkat på att det lägsta straffet skulle ha varit sex månader, säger kammaråklagare Fredrik Berglund.

Efter den våldsamma helgen fanns oro för en våldsspiral mellan de två grupperingarna. Något som dock uteblivit. Två skjutningar i närliggande Hammarkullen i mitten av juni har, enligt biträdande lokalpolisområdeschef Erika Hallenbo, troligen inget samband med händelserna i Hjällbo.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons