Girls will be girls. Klä upp sig, klä ut sig och våga agera annorlundaAtt bli av med patriarkatet kommer göra ont

Emer O'Toole.
Emer O'Toole. Foto: Helen Gilbert

Gå ut med orakade ben – hur många kvinnor vågar det? I ”Girls will be girls” sätter teatervetaren Emer O’Toole könsrollerna på spel – genom att raka huvudet, vaxa underlivet och visa upp sin håriga kropp... Sebastian Lönnlöv har läst en bok som använder humor för att förklara queerteori för en bred publik.

Sebastian Lönnlöv
Publicerad
Annons

Feministiska böcker som riktar sig till en bred publik har de senare åren attraherat läsare både i den anglosaxiska världen och i Sverige. Skribenter som Caitlin Moran, Roxane Gay, Lena Dunham, Rebecca Solnit och Chimamanda Ngozi Adichie har utifrån olika vinklar givit liv åt feminismens grundtankar. Till skaran sällar sig nu Emer O’Toole, som tillför en dimension genom att utgå från det ämne hon har doktorerat i: teatervetenskap.

O’Toole tar avstamp i Judith Butlers begrepp performativitet, men ser queerteori som en fråga om livsstil snarare än filosofi. Hur spelar vi olika roller i vår vardag? Hur kan vi aktivt bryta mot manuset, det vi förväntas säga eller göra i en viss situation, och ändra handlingen i den pjäs som är livet?

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons