Ska skövlingen av Klara återupprepas på Stureplan?

Dagens Stureplan.
Dagens Stureplan. Foto: Tomas Oneborg

Om rivningen av kvarteret där Sturegallerian ingår tillåts, blir det den mest omfattande rivningen i Stockholms innerstad sedan skövlingen av Klara. Det vore en skandal, skriver tolv kulturpersonligheter.

Publicerad
Annons

Den djupt kontroversiella rivningen av flygelbyggnaden från 1874 bakom biograf Astoria på Östermalm i Stockholm framstår som en förpostfäktning jämfört med de ultraradikala exploateringsplanerna för grannkvarteret i nordväst, det som inramas av Stureplan, Birger Jarlsgatan, Grev Turegatan och Humlegårdsgatan. Här planerar fastighetsägaren Abu Dhabi Investment Authority (ADIA) med Stadsbyggnadskontorets goda minne den största rivningen i Stockholms innerstad sedan skövlingen av Klarakvarteren på 50- och 60-talen. I det ”reviderade” förslaget föreslås 50 000 kvadratmeter (den ursprungliga planen var 76 000) av den nuvarande, utmärkt fungerande bebyggelsen rivas, varav en avsevärd del i byggnader som är kulturklassade i de gula och gröna kategorierna. Det är en volym motsvarande tre Hötorgsskrapor. Bara att frakta bort de enorma schaktmassorna kommer att kräva transporter nonstop under dygnets alla tillåtna timmar i tre års tid.

Detta väldiga ingrepp vill ADIA genomföra för att, som man själv beskriver det, ”effektivisera” fastigheterna och skapa bättre rörelse i inomhusgallerian (Sturegallerian). Inte minst handlar det om att få upp T-banans ingångar i själva gallerian.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons