Therese Larsson Hultin:Oron finns – ska Trump begränsa pressfriheten?

Therese Larsson Hultin

Under presidentvalskampanjen hetsade Donald Trump mot journalister, kallade tunga amerikanska tidningar ”misslyckade” och hotade att stämma negativa medier om han blev president. Så vad händer då med pressfriheten när Trump flyttar in i Vita huset nästa månad?

Uppdaterad
Publicerad
Evan Vucci/AP
Foto: Evan Vucci/AP
Annons

Det kommer nog att skrivas många doktorsavhandlingar om samspelet mellan Donald Trump och medierna under den nästan 18 månader långa valkampanjen. Men oavsett vad man tycker om de båda sidorna, finns det en sak vi inte kan komma ifrån: Trump har hanterat journalister på ett sätt som aldrig skådats tidigare (det omvända gäller förvisso också).

Vad sägs om en presidentkandidat som härmat och gjort sig lustig över en funktionsnedsatt reporter? En kandidat som namngivit särskilt ”usla” journalister på sina kampanjmöten, bett dem ge sig tillkänna och gjort utfall mot dem och deras redaktioner? Eller en blivande president som portat tidningar och nyhetsorganisationer som Washington Post från valmöten eftersom han inte uppskattat deras rapportering.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons