Maria Collsiöö:Orange vin har blivit vinvärldens queer

Maria Collsiöö

Jag läste någonstans att det första vi registrerar när vi möter en ny människa är könet. Alltså, om det är en man eller kvinna, en flicka eller en pojke. Små barn lär sig tidigt skillnaden mellan hon och han. Och på dagis får man lära sig att använda hen. Översatt till vin är färgen det första vi bedömer.

Maria Collsiöö
Publicerad
Annons

Kan vi inte bestämma vinets färg blir vi osäkra och vet inte hur vi ska gå vidare. Förutom vitt, rött och rosé finns orange vin. Det är gjort av gröna druvor som haft skalkontakt, vilket ger en orangeaktig färg och viss strävhet.

Någon blir intresserad av vinet och vill prova, en annan tycker att det är konstigt och tror att vinet är defekt. Orange vin är liksom vinvärldens queer, då det utmanar de gängse färgerna. Att kategorisera utan att döma är svårt. Ännu svårare kan det vara att analysera det man just upplevt.

Jag beskrev orange vin som oxiderat första gången jag provade det – vilket det skulle kunna vara om man bara tittar på färgen. Men att tänja lite på gränsen för det bekväma och vara öppen för mångfald, också när man väljer vin, kan ge en större upplevelse.

Att vara öppen för mångfald när man väljer vin kan ge en större upplevelse.

Några druvsorter, områden och stilar som inte alltid står i fokus men som är värda lite strålkastarljus, just för att de ger goda smakupplevelser, är exempelvis Österrikes egen profildruva grüner veltliner. Den har en fet, lite oljig struktur med grapefruktbeska och ibland en ton av nymald vitpeppar. En klassiker till wienerschnitzel.

Annons
Annons

I grannlandet Ungern är de söta tokajervinerna mest kända. Furmint är en av ingredienserna och torra viner av druvsorten har visat sig ge bra resultat med friska, ananasfruktiga, ofta fylliga viner.

Mest kända från Loiredalen i vårt land är vinerna från Sancerre, gjorda på den aromatiska druvsorten sauvignon blanc. Chenin blanc är den andra stora gröna druvan i området, av den görs alltifrån torra till simmigt, söta vita viner. Druvan ger mycket friska viner och har en nedtonad fruktkaraktär.

Många beskriver vinets karaktär, när det mognar, som våt ylle eller en blöt lovikkavante. Smaken däremot brukar framkalla leenden. Det är ungefär som surströmming – doften kan ge negativa reaktioner, medan smaken bland anhängarna, ger ovationer.

Den viktigaste blå druvan i området är cabernet franc som kan beskrivas i termer av gräs, grön paprika och örter, med mörkt blå frukt. Druvan ger strama, kryddiga viner som ofta klarar lång lagring. Vinerna är sällan insmickrande men ofta goda och passar bra till charkuterier.

Mogna viner förknippar många annars med höga priser och franskt ursprung. Ibland dyker det upp andra ursprung i Systembolagets sortiment. Vilket är tur för oss som inte har källaren full av äldre årgångar. Att lagrat är liktydigt med bra är ingen sanning men många viner vinner på att sparas något eller några år.

Att lagrat är liktydigt med bra är ingen sanning.

Det som händer när vinet sparas är att det blir mer nyanserat, frukten dämpas och vinerna blir mjukare. Strävheten i de röda vinerna rundas av. Numera går det att filtrera sökningar på Systembolagets webb med årgång vilket gör det lättare att hitta en specifik årgång.

I dag finns två röda viner från Italien från 2003 respektive 2000, till överkomligt pris. En dolcetto från Piemonte med mycket karaktär i rustik stil och en cabernet sauvignon från Toscana som för tankarna till Bordeaux.

Så i stället för att köpa det gamla vanliga – prova ett vitt centraleuropeiskt vin, ett rött från Loire eller ett moget italienskt. Och håll utkik efter orange vin.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons