Högt spel i Nobelköket: ”Går något fel är det kört”

På söndagen bjuder Tom Sjöstedt kungligheter, forskare och politiker på både nylagat och vegetariskt. Därmed tar stjärnkocken allt annat än den enkla vägen under årets Nobelmiddag.

– Går något fel är det kört, det finns ingen backup.

Publicerad
Tom Sjöstedt (th) och kollegan Daniel Roos. Tillsammans står de för middagen på årets Nobelfest.

Tom Sjöstedt (th) och kollegan Daniel Roos. Tillsammans står de för middagen på årets Nobelfest.

Foto: Henrik Montgomery/TT
Till vardags driver Tom Sjöstedt och Daniel Roos restaurang ”Lilla Ego”.

Till vardags driver Tom Sjöstedt och Daniel Roos restaurang ”Lilla Ego”.

Foto: Tomas Oneborg
Annons

Säkerheten är rigorös. Så pass att varken SvD:s reporter eller Stadshusrestaurangernas PR-ansvarige först kommer in i Stadshuset överhuvudtaget. Tills slut får vi gå in genom en bakväg, en labyrintartad gång genom källaren, via ett utrymme där gigantiska blåa kärl står uppradade märkta ”Nobel”. Att säga att det finns gott om plats för matsvinn är en underdrift.

Till slut träffar vi Tom Sjöstedt, stjärnkocken som nu befinner sig i ett hav av 40 vita mössor, som bärs av kockar som arbetat i Stadshusets kök sedan i torsdags.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons