Till SvD.se
SvD Perfect Guide
Hälsa

Estelle Nordenfalk: Genomskåda din omvärld och lätta på stressbördan!

SPG:s krönikör Estelle Nordenfalk, vd för Yogayama och föreläsare inom hälsa, om varför vi bör observera våra upplevelser mer noggrant.

Text: Estelle Nordenfalk - 6 februari 2019
Annons

Sitter på tunnelbanan och ser tre reklamskyltar från min plats. Den ena är en gammal actionskådis som gör reklam för ett spelbolag, den andra är ett låneföretag med lockande villkor som föreslår lån till ny bil, renovering eller en utlandsresa. Den tredje är ett gym med bilder på svettiga, perfekta kroppar.

Vad tänker vi när vi ser dessa meddelanden, vad känner vi innerst inne? Kanske är det dags att börja observera våra upplevelser mer noggrant. De illusioner som byggs upp runt omkring oss kanske är bra att vi har koll på. Kanske påverkar de oss mycket mer än vad vi tror?

I en värld där den psykiska ohälsan stiger och går om den fysiska ohälsan handlar hälsoråd idag ganska lite om att få ett personligt träningsprogram eller lite kostråd. Vi behöver nog förstå att vi måste hitta ett annat sätt att tänka på! Det är uppenbart att det är våra tankar kring oss själva och i förhållande till omvärlden som är på fel spår, annars skulle inte de stigande siffrorna kring den psykiska ohälsan se ut som de gör.

Från ett stressperspektiv handlar mycket om att medvetandegöra sina egna tankar och beteenden. Att medvetandegöra beteenden är att få kontroll på dem och det är steg ett i att kunna göra en förändring.

Annons
Annons

Lyckas vi genomskåda det vi dagligen möts av som stressar oss och det som ständigt pockar på vår uppmärksamhet, så kommer vi till slut kunna ha en armlängds avstånd och inte låta saker komma åt oss på samma sätt. Det ger istället en känsla av frihet och återhämtning.

Det får mig att tänka på en händelse som kanske var första gången vi svenskar i bredare omfattning började tänka i de banorna. Minns ni köttfärsskandalen på Ica för drygt 10 år sedan?

Den där det visade sig att de Ica-handlare, som man gjorde tester på, märkte om gammal köttfärs och satte nytt datum på samma köttfärs, detta skedde systematiskt. Det blev stora rubriker och människor förfasades över detta.

Det man dock var mest upprörd över var inte att man riskerat att få i sig gammal köttfärs, att man kanske hade kunnat bli sjuk, eller att man faktiskt under alla år man köpt köttfärs hade varit sjuk på grund av detta.

Nej, det var inte det vi upprördes mest av. Vi förfasade oss över att Ica, vår kompis Ica hade ljugit. Det visade sig nu tydligt att vår granne next door inte ville vårt bästa, utan hade andra syften på första plats. 

Det kom som en chock för många.

Vi har en stark tilltro till samhället. Vi har också stark tilltro till det som kommuniceras till oss från den kommersiella marknaden. Vi känns lite farligt nära att gå på alla illusioner och det bidrar så klart till att vi mår dåligt.
I slutändan har vi ett eget ansvar att förstå världen runt omkring oss och att börja observera den är ett bra första steg.

Annons