Språkets sjunde funktionElak drift med den franska kultureliten

Laurent Binet, född 1972, vann Goncourtpriset med sin debut ”HHhH”.
Laurent Binet, född 1972, vann Goncourtpriset med sin debut ”HHhH”. Foto: JF Paga / Grasset

Foucault på bastubordell, Kristeva som härsklysten ragata. Det är svårt att hitta något mer franskt refererande än Laurent Binets ”Språkets sjunde funktion”. En fri fantasi utifrån Roland Barthes död i en bilolycka 1980.

Maja Thrane
Publicerad
Annons

Den 25 februari 1980 blir den franske filosofen Roland Barthes överkörd av en tvättbil på rue des Écoles i Paris, i vad som kom att kallas en tragisk olycka. Eller var det? frågar sig Laurent Binet i sin senaste roman, ”Språkets sjunde funktion”, här översatt av Sara Gordan, vilket vi kan vara tacksamma för – det är ju trots allt hennes språkskrud vi läser. Binets första roman ”HHhH”, var en hårdkokt krigsskildring med utgångspunkt i mordet på nazisten Reinhard Heydrich. Även denna senaste roman går i hårdkokthetens tecken, fast med en semiotisk twist: här ska Roland Barthes vid sin död ha burit på ett dokument som inte bara sätter igång den bulgariska säkerhetstjänsten, liksom den sittande presidenten Valéry Giscard d’Estaing och hans efterträdare, François Mitterrand, utan hela den franska parnassen – Julia Kristeva, Philippe Sollers, Jean-Michel Foucault, Bernard Henri-Lévi, Gilles Deleuze, Hélène Cixous, med flera.

Så vad är då denna ”språkets sjunde funktion” som alla vill åt? Enligt Roman Jakobson, en av grundarna till strukturalismen och lingvistiken, meddelar oss Binet, har språket huvudsakligen sex funktioner: den referentiella, den emotiva eller expressiva, den konativa, den fatiska, den metalingivstiska och den poetiska. Men nu skulle det alltså också finnas en sjunde funktion, vi kan kalla den magisk eller besvärjande, och den som behärskar den besitter förmågan att övertyga vem som helst om vad som helst, får med andra ord obegränsad makt. På något sätt hade alltså Barthes fått tillgång till denna information, vilket har kostat honom livet.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons