30 hemliga svenska agenter röjda i skandalen

Redan i början av 2000-talet togs ett hemligstämplat regeringsbeslut som gav 30 agenter vid den militära underrättelsetjänsten KSI, Kontoret för särskild inhämtning, pass utställda i täcknamn, erfar SvD.

När IBM tog över Transportstyrelsens it-drift röjdes alla skyddade identiteter.

Publicerad
Nye Säpochefen Klas Friberg (till vänster)  kallas till KU på onsdag för att svara på utskottets frågor. Anledningen är att det har kommit fram nya omständigheter efter förhöret i januari med den dåvarande Säpochefen Anders Thornberg (till höger), nu rikspolischef.

Nye Säpochefen Klas Friberg (till vänster) kallas till KU på onsdag för att svara på utskottets frågor. Anledningen är att det har kommit fram nya omständigheter efter förhöret i januari med den dåvarande Säpochefen Anders Thornberg (till höger), nu rikspolischef.

Foto: Janerik Henriksson/TT och Claudio Bresciani/TT
Annons

Enligt uppgifter till SvD från en välplacerad källa är it-skandalen allvarligare än vad som kommit fram tidigare, både i sak och på ansvarssidan.

– Det makalösa är att både Säpo och även KSI tillät det här att fortgå i två år. Läckorna är konstaterade på ett tidigt stadium. Effekten är ett förräderi, jämförbart med att Wennerström eller Bergling hade stulit agentlistan utan att någon visste vart den tog vägen sedan, säger SvD:s uppgiftslämnare.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons