Har rätt att gå i skolan – men lever på gatan

Flera av de tusentals ensamkommande som omfattas av den nya gymnasielagen lever i dag på gatan i missbruk och kriminalitet. "De flesta av de här killarna kom hit för att skapa sig en framtid, inte för att begå brott. Men under den här resan har man fallit in i olika typer av narkotikahantering – och brottslighet kopplat till den", säger polisen Christian Frödén.
Flera av de tusentals ensamkommande som omfattas av den nya gymnasielagen lever i dag på gatan i missbruk och kriminalitet. "De flesta av de här killarna kom hit för att skapa sig en framtid, inte för att begå brott. Men under den här resan har man fallit in i olika typer av narkotikahantering – och brottslighet kopplat till den", säger polisen Christian Frödén. Foto: Fredrik Persson/TT

Flera av de tusentals ensamkommande som omfattas av den nya gymnasielagen lever i dag på gatan i missbruk och kriminalitet.

– Det här är killar som kan väldigt bra svenska, som varit inne i systemet, men som efter avslagen drivs in i kriminalitet, säger polisen Christian Frödén som arbetar med ensamkommande i Stockholm.

TT TT TT
Publicerad
Annons

Tusentals ensamkommande kan få en ny möjlighet att stanna i Sverige och gå på gymnasiet, efter att Migrationsöverdomstolen nyligen gav den hårt kritiserade nya gymnasielagen grönt ljus.

Det handlar om ungdomar som sökte asyl när de var under 18 år, men som i väntan på besked fyllt 18 år och vill få plugga klart exempelvis gymnasiet.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons