45 namn i svenskt upprop: Frige Gui Minhai!

Hongkongbor protesterar mot gripandet av bokförläggaren Gui Minhai.
Hongkongbor protesterar mot gripandet av bokförläggaren Gui Minhai. Foto: Vincent Yu/TT

I ett upprop som under tisdagen publiceras i 37 dagstidningar uppmanar sinologer, förläggare, journalister, konstnärer m fl Kina att frige förläggaren Gui Minhai. De kinesiska myndigheternas agerande mot den svenske medborgaren strider mot grundläggande rättsprinciper och utgör en allvarlig kränkning av de mänskliga rättigheterna, skriver de 45 undertecknarna.

Publicerad
Annons

Två och ett halvt år har nu gått sedan kinesiska agenter grep den svenske medborgaren, bokförläggaren Gui Minhai i hans semesterbostad i Thailand och förde honom till Kina. I januari 2016 framträdde han på kinesisk tv och förklarade i en uppenbart framtvingad och falsk redogörelse att han frivilligt överlämnat sig till de kinesiska myndigheterna för att avtjäna sitt straff för ett trafikbrott han begått år 2003. Han sade sig inte vilja ha något stöd från de svenska myndigheterna.

I oktober 2017 släpptes Gui Minhai ur fängelset, och de kinesiska myndigheterna lät förstå att han nu var fri. Men så förhöll det sig uppenbarligen inte. Den 20 januari i år steg han på ett tåg i Shanghai för att tillsammans med två svenska diplomater resa till Peking och där besöka svenska ambassaden. Innan tåget anlände till Peking, dök emellertid ett tiotal poliser upp och grep honom inför ögonen på de svenska diplomaterna. Sedan dess sitter han på nytt fängslad. Den 9 februari framträdde han ännu en gång på kinesisk tv. Nu klandrade han de svenska myndigheterna för att ha utnyttjat honom som en schackpjäs i ett politiskt spel och förklarade på nytt att han inte önskade något bistånd från svensk sida. Dessa uttalanden inför tv-kamerorna saknar all trovärdighet och får oss att tänka på 1930-talets så kallade Moskvaprocesser.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons