Till SvD.se
SvD Perfect Guide

Min helg: ”Kyrkan är min fristad”

Bloggaren och artisten Andreas Wijk spelar sällskapsspel, äter avokadomackor och sjunger i tv under helgen.

Text: Olivia Hagéus - 21 november 2017
Annons

Fredag eftermiddag. Jag cyklar hem från studion på Kungsholmen klockan sex. I mitt yrke är det väldigt svårt att sätta gränser mellan jobb och ledighet, så jag har faktiskt fått lära mig själv att avsätta tid för att slappna av. Jag pysslar lite i lägenheten, byter om och drar iväg till Escalier för att äta middag med Molly Pettersson Hammar och Oscar Zia. Jag beställer in en härlig köttbit, njuter av atmosfären och sällskapet; vi har alltid väldigt kul tillsammans. Trots att vi mer eller mindre arbetar i samma bransch så pratar vi inte så mycket om jobb, det blir mest lättsamma samtal och många skratt. Vi bryter upp vid tio och drar till Kåken. Trots att jag inte dricker alkohol älskar jag att vara ute med mina vänner, men den här gången blir det en tidig kväll och jag beger mig hemåt efter bara en timme. Lägger mig i soffan och myser framför ett avsnitt av Stranger things.

Lördag morgon. Går upp klockan nio, tar en varm dusch och träffar sedan några vänner över en brunch på Gast. Jag beställer in avokadomackor, egentligen föredrar jag pannkakor på lördagar, men som nyinflyttad har jag har inte hittat något ställe i Stockholm som lagar dem riktigt bra ännu. Vi sitter kvar ett bra tag efter att vi ätit upp och pratar om allt möjligt. Sedan blir det en promenad i innerstan. Det är soligt ute och jag blir alldeles lycklig av den krispiga luften och doften av höst. Efter en timme beger jag mig hemåt igen. Sätter mig i soffan och jobbar lite. Som sagt, det är svårt att vara helt ledig i min bransch. Jag förbereder ett par samarbeten, redigerar några bilder och sedan är det dags att träffa en fotograf och plåta kampanjbilder. Det tar bara en timme.

Annons
Annons

Fortfarande uppiggad av vädret strosar jag vidare till Babel Deli för en sen lunch med en vän. Vi hinner förbi några pressevent innan jag rör mig hemåt på min cykel. Sen jobbar jag lite till. I och med låtsläppet har den senaste perioden varit väldigt stressig, jag har knappt hunnit gå igenom mailen.

Efter ett par timmars jobb kommer några vänner över med lite hämtmat. Vi tänder ljus, sätter på en härlig spellista och spelar sällskapsspel. Jag har alltid varit noga med att omge mig med vänner från olika branscher, så att man inte bara umgås med kollegorna hela tiden. De går hem vid tiotiden och jag somnar strax efter att de gått.

På söndag morgon ringer klockan vid 04.30. Jag åker raka vägen till TV4 Nyhetsmorgon för att uppträda med min nya låt i direktsändning. Känner mig väldigt nervös – jag har varit med i tv tidigare, men aldrig som artist. Som tur är går det bra, efteråt andas jag ut och känner mig lätt och glad. Nu har jag söndagen för mig själv.

Åker hem en snabbis och sedan vidare till Hillsong Church. Kyrkan är min fristad, där känner jag mig hemma. Jag låter tankarna vandra fritt och känner mig lugn i själen.

Vid sjutiden samlar vi ihop ett gäng och går till Flippin Burgers. Sedan åker jag hem, slänger mig i soffan och tänker på kommande vecka.

Annons