Youtubern Therése Lindgren slog världsrekord

Yes – världsrekord! Pravin Patel, från Guinness World Records, reser världen runt för att kontrollera rekord.
Yes – världsrekord! Pravin Patel, från Guinness World Records, reser världen runt för att kontrollera rekord. Foto: Emma-Sofia Olsson

Therése Lindgren lyckades med sitt mål – att baka världens största vegankaka. SvD Junior var med när youtubern satte ett Guinnessrekord.

Kristin Westesson
Publicerad

Under året har Therése Lindgren haft en serie på sin Youtube-kanal som heter "Min bucket list". Där bockar hon av saker och upplevelser som hon vill göra. En av dem är att slå ett världsrekord.

Många hjälpte till med att baka kakan. Foto: Emma-Sofia Olsson

– I början på året satt jag och skrev saker jag vill göra till min kanal. Då kom jag på att jag ville slå ett riktigt världsrekord. Jag kan inte få världens längsta hår eller naglar, men det vore roligt att göra något som har med veganism att göra. Jag kollade runt och världens största vegankaka kände jag att jag hade en chans att slå, säger hon.

Juniorreportern Astrid, 9 år, träffar Therése Lindgren på Globala gymnasiet i Stockholm där världsrekordet ska slås. Flera personer, bland annat Theréses sambo Anders och podkompisen "Zäta", hjälper till med att baka den enorma kakan.

Astrid: Varför tycker du det är så viktigt att vara vegan?
– Egentligen tycker jag inte det är jätteviktigt att vara just vegan. Jag tycker det är viktigt att bry sig om dem som inte har en egen röst. Vi människor har ett ansvar att ta hand om våra djur.

Astrid: Saknar du något som du inte kan äta när du är vegan?
– Ja, på sätt och vis. Varje gång jag går förbi en korvkiosk saknar jag det. Jag tycker kött är gott, och jag älskar köttbullar men tycker att djuren är viktigare.

Astrid: Du är väldigt engagerad i djurs rättigheter. Varför valde du just det området?
– När jag var liten hade jag ett väldigt stort djurintresse, så jag tror det kommer därifrån. Vi hade fågel, hund och fiskar hemma och jag ville bli veterinär. Men sedan ändrade jag mig, för jag vill inte skära i djuren.

Therése och juniorreportern Astrid, 9. Foto: Emma-Sofia Olsson

Tiden börjar rinna ut – dags att gå tillbaka till bakbordet. Astrid får handskar och hjälper Therése att lägga på mandelmassa. Det nuvarande rekordet för en vegankaka ligger på 434 kilo och sattes i Schweiz i juni förra året. Therése och de som bakar med henne är nervösa. De siktar på att kakan ska väga 450 kilo.
– Vi är rädda att den ska hamna på 420 kilo, säger Therése.

Hon har lagt ned mycket tid och pengar på världsrekordförsöket. En domare, Pravin Patel, från Guinness World Records är på plats. Hans jobb är att åka runt i världen och bedöma om olika världsrekordförsök ska bli godkända.

– Ett av mina mest minnesvärda rekord var när 1108 kameler tävlade mot varandra i Gobi-öknen i Mongoliet, berättar Pravin Patel.

Hygien är viktigt när man bakar! Foto: Emma-Sofia Olsson

Förutom kakans vikt är det flera olika saker som ska göras för att rekordet ska bli godkänt. Till exempel måste kakan ätas upp. Ingen mat får slängas när någon försöker slå ett Guinnesrekord som handlar om något ätbart. Theréses bakverk ska skänkas till organisationen Djurens rätt, som ska bjuda på rekordtårtan på en mässa. Nervositeten stiger i rummet när sekunderna tickar ner.

– Har vi ingen mer mandelmassa? skriker någon.

Alla öser på sojagrädde och jordgubbar medan klockan tickar. Tiden tar slut och det är dags för domaren att läsa av vågen. Spänningen stiger i rummet. 462,4 kilo stannar vågen på. Domaren går och fyller i några formulär och går igenom praktiska saker innan alla bagare samlas för fotografering.

Therése skär första biten av världsrekordskakan. Foto: Emma-Sofia Olsson

– Therése Lindgren, grattis till det nya Guinnessrekordet för världens största vegantårta, ropar Pravin Patel, och alla som varit med och bakat jublar.

Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons