Öppnar för nyval i Island efter skandalen

Ett av tre regeringspartier i Island har lämnat regeringen efter en skandal. På bilden ses statsminister Bjarni Benediktsson gestikulera under valet 2016. Arkivbild.
Ett av tre regeringspartier i Island har lämnat regeringen efter en skandal. På bilden ses statsminister Bjarni Benediktsson gestikulera under valet 2016. Arkivbild. Foto: Frank Augstein/AP/TT

Ljus framtid, ett av de tre styrande partierna i Island, lämnar regeringen. Beslutet kommer sedan statsministerns parti, Självständighetspartiet, försökt mörka en historia kring en sexualförbrytare.

Nu öppnar statsministern för nyval, möjligen i november.

TT
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Ljus framtid fattade ett enhälligt beslut att lämna regeringen vid ett partimöte under torsdagen, enligt en källa inom partiet.

"Vi höll ett möte i går och denna fråga diskuterades och det var det som fick bägaren att rinna över. Det här är inte i vår anda och alla var överens om att detta var slutet. Det kom som en fullständig överraskning. Det var något vi inte hade kunnat fortsätta med, det här är helt emot våra principer. Korruptionen och oärligheten är helt otrolig", säger källan till Reuters.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons