Privatvärdar sätter egna hyror utan förhandling

I all tysthet håller individuell hyressättning på att ta över i privatvärdarnas nyproduktion. I snitt sätter privatvärdarna hyrorna på egen hand i halva nyproduktionen, utan förhandling med Hyresgästföreningen. Frågan är ytterst känslig.

Publicerad
Tomas Oneborg
Foto: Tomas Oneborg
Annons

Hyresgästföreningen har inte längre kontroll på hyressättningen i stora delar av nyproduktionen. Hos privata fastighetsägare i Storstockholm uppges individuell hyressättning till och med ha blivit vanligast. Den gamla förhandlingsmodellen utmanas särskilt i regioner med mycket nyproduktion, som kring storstäder och universitetsorter, i synnerhet Storstockholm.

Nathalie Brard, förhandlingschef vid Fastighetsägarna Stockholm bekräftar att den nya trenden är att sätta individuella hyror. Men samtidigt är frågan så känslig att inga individuella hyresnivåer lämnas ut från Fastighetsägarna. Men genom SOU-utredningen "Hyran vid nyproduktion" är det känt att en rad fastighetsägare har besvarat en bred enkät med att individuella hyror sätts i cirka hälften av det nya beståndet.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons