Annons

Innovativ teknik ska ta Bjelin till toppen

Med en innovativ teknik för att tillverka hållbara golv har Bjelin positionerat sig som en reell utmanare på golvmarknaden. Målet är ambitiöst – det svenska företaget vill bli världens främsta trägolvsproducent.

De senaste tre åren har efterfrågan på miljömärkta golv blivit allt större. Att välja golv är inte längre enbart en prisfråga, utan också en fråga om långsiktighet och att vara klimatsmart. För Bjelin som tillverkar en ny sorts Svanen- och FSC®-märkta golv helt utan råvaruspill ger den här attitydförändringen medvind.

– Tidigare var det väldigt få som var beredda att lägga de extra kronorna per kvadratmeter som krävdes för att få ett miljömärkt golv. Nu är det helt annorlunda. Framför allt den yngre generationen som köper sin första bostad nu har hållbarhet som fokus, säger Zoran Mihajlovic, vd på Bjelin Sweden AB.

Bjelin har egen produktion av trägolv, men agerar även försäljningsbolag till systerbolaget Välinge Innovation som på 90-talet revolutionerade golvbranschen med den numera allmänt vedertagna klickgolvstekniken. Nu vill man göra samma resa med Woodura-tekniken, som används för att tillverka härdade trägolv i den hypermoderna fabriken i skånska Viken.

Tio gånger mer resurseffektivt

Woodura går ut på att strö ett pulver av bindemedel, träfiber och pigment på en HDF-planka som sedan täcks med ett träfanér. När värme och tryck tillförs blir resultatet ett härdat trägolv, upp till tre gånger mer tåligt mot intrycksmärken i förhållande till traditionell parkett.

Med denna metod räcker en ek till 400 kvadratmeter härdat golv. För att tillverka 400 kvadratmeter av ett klassiskt parkettgolv med traditionell produktionsteknik krävs tio ekar – och då går oftast stora delar av materialet till spillo.

– Nyckeln i framtiden är att lyckas tillverka fler produkter med färre resurser, och det är precis vad Bjelin gör. Eftersom vi har en så pass bred produktportfölj kan vi använda hela stocken i produktionen. Delar som inte används till de härdade golven funkar för trestavs-och fiskbensparkett, andra går till möbeltillverkning, förklarar Zoran Mihajlovic.

Satsar på råvarunära produktion

Råvaran hämtas från FSC-certifierade ekskogar i norra Kroatien. Bara några kilometer därifrån har Bjelin flera egna fabriker där fanéret till de härdade golven tillverkas. Nyligen har man även förvärvat en extern ekfanérsproducent i området. Detta innebär att Bjelin nu har säkrat sin tillgång till den viktiga golvkomponenten.

– I samma geografiska område bygger vi också världens största golvfabrik som kommer stå klar 2023. Där ska vi producera samma produkter som i Viken, vilket kommer innebära ännu kortare transportvägar. Vi väntar oss stora synergieffekter när fabrikerna i Sverige och Kroatien kan hjälpas åt att göra produktionen av det härdade trägolvet så effektiv som möjligt, säger Zoran Mihajlovic.

Vill bli världsledande

I och med det nya förvärvet i Kroatien säkrar Bjelin råvaror för att kunna nå sitt mål som Europas ledande trägolvsproducent med en kapacitet på dryga 20 miljoner m2. Men Zoran Mihajlovic och Bjelin har större planer än så.

– Vi vet inte vad det här stannar, men vi fortsätter att utveckla försäljningstempot och har stora ambitioner om att bli världens främsta trägolvstillverkare, säger han.