I love DickVad som helst är bättre än att stänga av känslorna

Chris Kraus (född 1955) är feministisk kultförfattare med en bakgrund som filmskapare. ”I love Dick” är den första av hennes böcker som ges ut på svenska. På torsdag kommer hon till Internationell författarscen i Stockholm.
Chris Kraus (född 1955) är feministisk kultförfattare med en bakgrund som filmskapare. ”I love Dick” är den första av hennes böcker som ges ut på svenska. På torsdag kommer hon till Internationell författarscen i Stockholm. Foto: John Keller

Hon är gift, nyförälskad till psykosens gräns i en annan man – och ratad. Men hon tvingar sig själv att gå hela ­vägen in i känslorna i stället för att stänga av dem. I Chris Kraus kultförklarade ”I love Dick” möter vi en självutlämnande ­författare som lyckas omfamna även kvinnliga svagheter.

Ida Therén
Publicerad
Annons

”Ärlighet av detta slag hotar ordning,” säger Chris Kraus vän, ­poeten David Rattray. Det är just den sortens urjobbiga ärlighet som vi återfinner i Kraus kultklas­siker från 1997, ”I love Dick”. Nu kommer den amerikanska boken – som nyligen även fått brittisk distribution – på svenska, översatt av Annelie Axén. Den dubbeltydiga amerikanska original­titeln är kvar, och det är bra. Ett snuskigt skämt, ett dick joke som sätter tonen för textens udd – och humor.

Den självbiografiska boken handlar om den experimentella filmmakaren Chris Kraus, som lever med sin betydligt äldre make Sylvère Lotringer. Han är en populär fransk kulturteoretiker med anmärkningsvärt bra kvinnosmak: tidigare har han varit ihop med den feministiska ikonen Kathy Acker. Chris närmar sig 40 och är besviken på sitt bristfälliga sexliv, men också det uteblivna konstnärliga erkännandet. Så länge hon är med Sylvère är hon kvävd i rollen som hans fru, en ständig ”plus en”.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons