De lär sig skejttrick - och svenska

I skejthallen kan barn åka bräda och träffa kompisar. Det har blivit en viktig plats för barn som inte bott i Sverige så länge.

Annie Ericsson
Publicerad
Ritage och Asaad har bott i Sverige i tre respektive två år. De brukar träna på Fryshuset med Skate Nation varje vecka. Foto: Emma-Sofia Olsson

På Fryshuset i Stockholm kan man varannan vecka skejta med Skate Nation. Vem som helst får komma och skejta men framförallt fokuserar ledarna på att försöka få med barn som inte bott i Sverige så länge.

I närheten av skejthallen finns ett hus där familjer som inte varit här så länge bor. Innan varje skejtträning går ledarna från Skate Nation förbi barnens hus och hämtar upp alla som vill följa med.

Asaad övar ofta på olika trick när han är på Fryshuset. Foto: Emma-Sofia Olsson

Några som brukar vara med varje gång är Asaad och Ritage.

– Ledarna brukar komma och hämta oss och sen hjälps vi åt att knacka på hos våra kompisar som också vill testa att skejta, säger Ritage.

Ritage kommer från början från Syrien och har varit i Sverige ungefär tre år. Asaad kommer från Jemen och har bott i Sverige runt två år. De har åkt med Skate Nation i några månader och tycker att skejtträningarna är roliga.

– Jag tycker om att åka skateboard, speciellt att öva på olika trick, säger Asaad.

Barnen som är med på träningarna kommer från olika delar av Stockholm. Vissa har bott i Sverige hela sitt liv och andra barn har bott här några år.

En regel på träningarna är att alla ska prata svenska. Det är viktigt för att alla ska förstå varandra eftersom många pratar olika språk. Det gör också att barnen som inte bott i Sverige så länge lär sig svenska. Och många av barnen träffar kompisar som de kanske inte skulle träffat annars.

Alla som tränar med Skate Nation får låna skateboard och skydd. Det är viktigt med hjälm och andra skydd för att inte skada sig. Efter att ha åkt några varv i hallen vill Ritage ta på fler skydd och hon får knäskydd av en ledare.

– Jag har ramlat några gånger och gjort illa mig, men efteråt brukar jag alltid fortsätta köra igen, säger Ritage.

Ritage gillar att åka upp och ner över olika ramper. Foto: Emma-Sofia Olsson

Skate Nation har också ett speciellt projekt för tjejer som heter ”För henne”. Det är till för att uppmuntra fler tjejer att prova på och börja skejta. Ritage har varit med på ett läger när det bara var tjejer som åkte.

– Jag tycker att det var roligt för att alla tjejer kom så bra överens, säger Ritage.

– Jag skulle vilja ha en skejtträning bara för killar också. Jag tror att det skulle vara roligt, säger Asaad.

Prova SvD Juniorjunior.prenservice.se