Karin Thunberg:Varken tomten eller Tegnell vet fortsättningen

Karin Thunberg
Karin Thunbergs önskelista: 1. Vaccin. 2. Skärpning.
Karin Thunbergs önskelista: 1. Vaccin. 2. Skärpning. Foto: Håkon Mosvold Larsen/TT

Det är som om det inte finns någon tid längre. Inga givna sammanhang. Den vi var tillsammans med andra har krympt ihop till den vi blev, ensamma med oss själva. Varken tomten eller Tegnell vet fortsättningen.

Publicerad
Annons

I nöden prövas inte bara vännerna. Efter nio coronamånader skulle jag vilja lägga till: Minst lika mycket prövas vi själva. Vår förmåga att uthärda ovisshet, oro, ensamhet – ja allt vad pandemin nu fört med sig. När inget finns att fly till står man där med sig själv. Den man verkligen är, bakom allt det man trodde sig vara. Eller så himmelens gärna hade velat vara.

Så länge samhället rullade på var förvandlingsnumren så inövade och självklara att vi knappt märkte övergångarna: Hur trevliga vi blev när vi kom till jobbet; åtminstone i jämförelse med hur tröttrista vi var när vi gick hemifrån. Hur välformulerade vi var på bokklubbsträffar – och vilka stjärnkockar vi blev med gäster på ingående. Att stumt och ensamt sleva i sig Katarina Frostensons ”F” till en tallrik fil är inte lika muntert.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons