ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

8 njutbara matställen längs Sveriges vägar

Resan är som bekant målet, så varför inte passa på att göra några njutbara avstickare på bilfärden genom Sverige?

Mikael Mölstad
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Längs E6

Stallgården Krog

Förutom några decennier på 1900-talet har familjen Nilsson varit trogna sin gård sedan 1600-talet. Det kan man förstå med tanke på det fantastiska läget med utsikt över ängar och en havsvik i södra Bohuslän. Det som för tolv år sedan började som en inredningsbutik utvecklades snart med ett litet kondis och sedan fem år även en restaurang. Arvet från det slitsamma bondelivet återspeglas i respekten för naturen där lokala råvaror med en bohuslänsk smakpalett dominerar. Det är husmanskost på god nivå där favoriträtten är en fisk- och skaldjurssoppa. Numera finns också en chark- och köttbutik med de bästa från gårdarna runtomkring. Kläd- och inredningsbutiken Två Fröknar finns fortfarande kvar.

Stallgården Krog, Uddevalla, stallgarden.com

Annons
Annons

Längs E18

Ölme Prästgård

Byggd 1792 är den gamla prästgården utanför Kristinehamn ett välkommet stopp på E18. Även utsikten över Ölmeslätten lockar. När den siste prästen flyttade ut för 20 år sedan byttes religion ut mot gastronomi. Fortfarande finns en känsla av att kliva in i ett sent 1700-tal. Krögarparet månar också om att matsalsmiljön med välmanglade vita dukar och välputsade glas ska rimma med den gustavianska eran. På tallrikarna är ambitionerna stora. Inspirationen är det svenska matarvet med ursprung i Värmland. I synnerhet vill krögarparet visa upp klassiska smaker och råvaror i säsong, som kan vara både salta, syrliga och söta. Det betyder att det gärna rimmas, picklas och gravas i köket – allt efter årstidens växlingar.

Ölme Prästgård, Ölme Prästgård 1, 681 94 Kristinehamn, olmeprastgard.se

Längs E20

Nääs Fabriker

En helt unik fabriksmiljö som minner om den enorma textilindustrin i Västergötland. På Nääs fabriker stod spinnerimaskinerna tätt en gång. Här har det vävts tusentals kilometer bomullstyg till textilfabrikerna kring Borås. Idag är allt stiligt renoverat med känsla för ursprunget. I lokalerna finns allt från utställningar och designbutiker till fik och en restaurang med sympatisk husmanskost. Under våren öppnas också ett bageri med eget bryggeri. Givet namn förstås: Bröd & Malt. Två verksamheter i symbios. Överblivet bröd används i tillverkningen av öl och restprodukter från öltillverkningen ska smaksätta brödet.

Annons
Annons

Nääs Fabriker, Spinnerivägen, Tollered, naasfabriker.se

Längs E4

Toftaholm Herrgård

Vill du köra som på 1950-talet tar du av mot Toftaholm nära Värnamo. Här finns nämligen en del av den gamla riksvägen, kallad Riksettan, som blivit kvar när E4:an kom till. Lite nostalgi mellan Stockholm och Helsingborg. Toftaholms Herrgård är ett perfekt avbrott från bruset på E4:an. Här vid sjön Vidöstern råder det totala lugnet. Från köket levereras ambitiösa matupplevelser med småländska förtecken: kreativt på lokalproducerade råvaror i säsong. För barnfamiljen finns en stor park mot vattnet där de yngsta kan rasta av sig. Många väljer att bo över lockade av både rum och kvällsmenyer men också den nya spektakulära spaanläggningen vid strandkanten. Ännu fler kommer hit för ett weekendboende.

Toftaholm Herrgård, Vittaryd, toftaholm.se

Sjön

Bara några minuter från E4:an där den rundar Jönköping kan du sitta ner vid Vätterns södra strand och blicka över vattnet. Restaurang Sjön är en spektakulär byggnad som bjuder på spännande matupplevelser. Från matsalen har alla utsikt och på terrassen sitter du än närmare vattnet. Ambitionen i köket är stor och inspirationen kommer från olika håll i världen – men det viktigaste är hållbarhet och att råvarorna är i säsong. Med sitt läge mellan Jönköping och Huskvarna är restaurangen ett populärt vattenhål för både lunch och middag. Njut av solens sista strålar på terrassen med ett glas i hand. Då kan du tänka på att detta faktiskt var superkocken Tommy Myllymäkis första restaurangskapelse.

Annons
Annons

Sjön, Östra Storgatan 173, Jönköping, sjon.se

Ombergs Turisthotell

Detta är en kulturgärning. Det gamla turisthotellet på Ombergs sluttning mot söder har varsamt renoverats till fornstor glans. Idag lyser det faluröda gamla pensionatet stolt mitt i den gröna bokskogen. Här går pulsen ner och luften känns lite lättare att andas. Från den vackra glasverandan har du en milsvid utsikt över östgötaslätten. Köket håller hög nivå med många lokala och ekologiska råvaror efter säsong. På Turisthotellet kan du också prova svenskt vin och äppelcider från närliggande Särtshöga vingård – kända för sitt lyxiga bubbel gjort på champagnevis. Värt ett besök, liksom Ellen Keys Strand och Alvastra slottsruin. Den bländande utsikten över Vättern kostar inget extra.

Ombergs Turisthotell, Ödeshög, ombergsturisthotell.com

Längs E14

Kretsloppshuset

Det färgglada trähuset ligger bara några hundra meter från vägen mot Åre från Östersund. Kretsloppshuset i Mörsil är med sin ekologiska profil väl värt ett besök. Den gröna inställningen gäller både bygget liksom allt det som serveras i restaurangen. Här tummas inte på eko-kraven. På gården pickar hönsen och i huset serveras både ekologisk buffé från lokala producenter och härlig fika. Hönsen och alla växter är en del av husets hela kretsloppstänkande – en idé från 1990-talet. I butiken finns även massor av lokalt mathantverk att köpa med sig. Vid gynnsamt väder är trädgården en given plats för en mysig paus på de jämtländska vägarna. Efter mer än 20 år är Kretsloppshuset fortfarande ett av de mest sympatiska stoppen i Jämtland.

Annons
Annons

Kretsloppshuset, Kyrkvägen 5, Mörsil, kretsloppshuset.com

Längs E22

Slottsholmen

Västerviks världsberömde son Björn Ulvaeus gillar både hotell- och restaurangbranschen. På Slottsholmen mitt i hamnen har han kombinerat detta och sin spektakulära karriär. Det är en storslagen satsning som engagerar stora delar av familjen Ulvaeus. I den elegant luftiga restaurangen serveras smarriga mellanrätter inspirerade av minnen från Björns liv – med råvaror från nordöstra Småland. På väggarna hänger fotokonst med mycket poppiga inslag. Det rejäla trädäcket är ett perfekt ställe att hänga på för de som gillar drinkar och bra viner ackompanjerat av vågskvalp. Framför fötterna breder nämligen Gamlebyviken ut sig. Och i den gamla slottsruinen vid sidan av har man haft visfestival sedan 1960-talet.

Slottsholmen, Slottsholmsvägen 10, Västervik, slottsholmen.com

Missa inte att prenumerera på nyhetsbrevet från SvD Vin & Mat där vi varje vecka tipsar om spännande viner och härliga recept.

Annons
Annons