”Odla sådant som är gott”
Coronapandemin har lett till ett ökat trädgårdsintresse. Tora odlar både avokadoträd, ärtskott och spenat. Och tillverkar egna snigelfällor.
Pandemin har lett till att folk har tillbringat mer tid hemma och även till ett ökat trädgårdsintresse.
Tora i Västerås bor i en odlingsintresserad familj. Hennes pappa Johannes och mamma Theres driver en känd trädgårdsblogg som heter ”Farbror Grön”, där de skriver om odling, trädgård och mat.
Tora själv har odlat sedan hon var fyra år. Redan när hon var i femårsåldern kom hon på ett smart trick – att göra en mördarsnigelfälla.
– Jag gjorde dem av engångsmuggar, silvertejp och snigelpellets (mat) som lockbete. De fungerade bra.
Hon tror att det ökade odlingsintresset beror på att fler vill kunna odla sin egen mat, för att slippa gå till affären så mycket.
– Många har suttit i karantän och funderat på hur man ska göra om man inte kan åka och handla, då är det bra att odla lite själv. Det kan också vara så att folk inte har något annat att göra.
Tora har alltid några olika odlingsprojekt på gång. Hon brukar odla jordgubbar, hallon och spenat i pallkragarna på sommarstället i Sörmland. Just nu odlar hon en avokadoplanta, som hon planterade i december. Hon tog en vanlig avokadokärna från affären och satte ner den i jord.
– Man tar bort det bruna skalet för att det inte ska bli mögligt. Sedan sätter man i tre tandpetare och lägger i ett glas, då kommer det rötter, säger Tora.
Man behöver inte heller bo i en villa och ha en stor trädgård för att kunna odla, tipsar Tora om.
– Vi bor i en lägenhet. Man kan också odla inomhus i ett ljust fönster eller på balkongen.
Bland annat har hon byggt ett eget miniväxthus som står i fönstret i hennes rum där hon odlar ärtskott. Men efter att fröerna är planterade kan det krävas en del tålamod när man ska vänta på resultatet. Det är också lite svårt att veta hur mycket vatten som olika växter behöver.
– Det är roligt med sockerärtor, för där ser man hur de klättrar upp på en pinne och så är de goda att äta i sallader.
Tora tror att man vågar testa att äta mer grönsaker om man har varit med och odlat dem själv från start.
– Om man har varit med i hela processen så är det roligare. Sedan är det bra att odla sådant som man tycker är gott i stället för något äckligt, då kommer man inte ha nytta av dem.
Hur vet man då vad man ska odla?
– Jag väljer det jag tycker är gott, och det jag kan ha mycket användning av. Till exempel är det roligt att odla vindruvor. De går att ha på glass eller i sallader, eller bara äta som de är.