ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

”Sverige passivt när EU förändras i grunden”

Gemensam upplåning leder till ett tvådelat EU, en del som lånar och en del som garanterar lånen, skriver nationalekonomen Alexandra Leonhard.
Gemensam upplåning leder till ett tvådelat EU, en del som lånar och en del som garanterar lånen, skriver nationalekonomen Alexandra Leonhard. Foto: Pressbild, AP

Just nu sker en gemensam upplåning i EU med EU-budgeten som säkerhet. Detta förändrar EU i grunden, men i Sverige pratar ingen om det, skriver Alexandra Leonhard.

Publicerad

För första gången i EU:s historia finansierar EU medlemsstaters utgifter genom gemensam upplåning. Detta förändrar EU i grunden och i praktiken rör vi oss mot en gemensam finanspolitik. Oavsett om den gemensamma upplåningen är bra eller dålig för EU så gäller det att hänga med – Sverige kan inte stoppa utvecklingen. När eurokrisen rasade, kunde vi titta på eftersom vi inte är en del av euroområdet, men nu handlar det om EU. Svenska medier måste öka rapporteringen om EU:s utveckling och våra beslutsfattare borde byta strategi då den vi har nu är passiv.

Laddar…