ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD
Johan Lagerkvist:

Science fiction i det enda partiets tjänst

Kommunistpartiet betraktar sf som ett verktyg för att intressera ungdomar för tekniska utbildningar. Ovan stjärnskotten Liu Cixin och Hao Jingfang.
Kommunistpartiet betraktar sf som ett verktyg för att intressera ungdomar för tekniska utbildningar. Ovan stjärnskotten Liu Cixin och Hao Jingfang. Foto: Markus Wissmann/Alamy, Deuxplusquatre

Prestigefulla pris, hyllningar av Barack Obama och en kommande storsatsning på Netflix: det går bra just nu för kinesisk science fiction. Men parallellt med genomslaget blir romanerna alltmer skräddarsydda för kommersiell framgång – och lojala mot regimen.

Johan Lagerkvist
Publicerad

Under de senaste två decennierna har kinesisk science fiction erövrat först Kina och sedan världen. Trots en ganska blygsam utgivning i Kina, om man jämför med annan litteratur, har försäljningsframgångar och hyllningar kommit slag i slag. De i dag mest framgångsrika författarna Liu Cixin och Hao Jingfang har båda tilldelats Hugo-priset, den mest prestigefulla utmärkelsen inom science fiction-genren i väst. Liu Cixin som har en bakgrund som fysiker tilldelades priset 2015. 

Laddar…
Mer från Startsidan