Så mycket vet vi om Jesu död och begravning

Foto: Ole Martin Wold / TT

Spikar i handflatorna eller rep runt handlederna? Långsam eller snabb död på korset? Det råder motstridiga uppgifter om Jesu lidande på långfredagen – vid tiden för evangelieskrivandet rådde det brist på ögonvittnen, även om kvinnornas närvaro uppmärksammas.

Publicerad
Dick Harrison.

Dick Harrison.

Foto: Claudio Bresciani / TT
Nordisk-katolska kyrkan
Foto: Nordisk-katolska kyrkan
Annons

Fråga: Idag är det långfredag, som firas till åminnelse av Jesu död på korset. Därmed inställer sig frågan: vad vet vi egentligen om denna händelse?

Svar: Jesu korsfästelse ägde rum på den kuperade avrättningsplats som i nuvarande svenska bibelöversättning stavas Golgota, och som tidigare brukade kallas Golgata. Namnet är arameiska och betyder ”skallen”, så benämnd eftersom kullen var formad som ett huvud. I det sent skrivna Johannesevangeliet bär Jesus själv sitt kors – antagligen bara tvärslån – till platsen för sin död, medan de andra tre evangelisterna låter romarna tvångsrekrytera en man vid namn Simon från Kyrene att hjälpa honom. Lukasevangeliets författare berättar också att en stor folkmassa följde med, och att i synnerhet kvinnorna sörjde och klagade. Jesus skall ha förmanat dem att inte gråta över honom, utan över sig själva och sina barn.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons