Systrarnas corona går inte över

Nora och Molly tycker att det är tråkigt att vara sjuka länge. ”Jag är så trött när jag kommer hem att jag inte orkar vara med kompisar”, säger Molly.
Nora och Molly tycker att det är tråkigt att vara sjuka länge. ”Jag är så trött när jag kommer hem att jag inte orkar vara med kompisar”, säger Molly. Foto: Emma-Sofia Olsson

Nora och Molly har haft corona-besvär sedan mars 2020. Och de är inte ensamma. Flera barn med långtidscovid har upptäckts.

Tina Harr
Publicerad

Under ett års tid har tvillingsystrarna Nora och Molly haft olika coronasymptom. Nu får de hjälp på landets första specialistmottagning för barn med långtidscovid.

Nora och Molly i Stockholm blev sjuka i mars ifjol, efter att de hade träffat en person med covid-19.

– Det är så länge sen så jag kommer inte riktigt ihåg, säger Molly.

Molly och Nora har varit sjuka av och till under ett helt år. När de varit hemma i perioder har de hållit kontakten med kompisar över nätet. Foto: Emma-Sofia Olsson

Mamma Jenny hjälper till och påminner att båda fick feber, halsont, blev hesa, fick ont i huvudet och blev illamående. De var hemma i ungefär två veckor innan de kunde börja skolan igen. Men sedan kom symptomen tillbaka. Ett år senare har de nästan 50 procents frånvaro i skolan.

– När jag har en bra dag måste jag göra läxor hela tiden för att komma i kapp, säger Nora.

Hon berättar att hon har fått sämre minne och att hon ofta har yrsel och huvudvärk.

Så fort de sover dåligt eller anstränger sig kan de bli sängliggande i flera veckor efteråt. Som när Nora åkte skridskor i en och en halv timme och sedan blev sängliggande i en vecka.

– När det är som värst är det som att någon har skjutit mig i kroppen, säger Nora.

Molly har tidigare tränat gymnastik och fotboll elva timmar i veckan. Men nu rusar pulsen när hon anstränger sig några minuter.

– Jag längtar efter att träna och springa, säger hon.

”När jag har en bra dag måste jag göra läxor hela tiden för att komma i kapp”, säger Nora. Foto: Emma-Sofia Olsson

I december fick de kontakt med den nystartade specialistmottagningen på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna, som träffar barn med långtidscovid. Där har de bland annat tagit blodprover och gjort ett gångtest där de fick gå så snabbt de kunde under sex minuter. Mollys och Noras syresättning sjönk vid ansträngningen. Nora har fått magmedicin mot illamåendet, vilket har hjälpt henne lite grann. Men de skulle vilja ha mer hjälp.

– Jag vill göra saker som förut och få träffa mormor inomhus, säger Nora.

Visste du att covid-19 är en förkortning för coronavirus disease 2019. Sjukdomen heter så för den upptäcktes i december 2019. Foto: Emma-Sofia Olsson
Testa SvD Juniorjunior.prenservice.se