ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

”Gåslever till frukost, lunch och middag”

Måns Herngren är regissör och skådespelare. Han gör även dryckespodden ”Kafé Café” tillsammans med Emil Åreng.
Måns Herngren är regissör och skådespelare. Han gör även dryckespodden ”Kafé Café” tillsammans med Emil Åreng. Foto: Alamy

Måns Herngren glömmer aldrig fyraårskalasets tårta, tipsar om chiplotle-chili i bolognesen och äter stekt gåslever till frukost.

SvD Perfect Guide
Publicerad

1. Vilken Stockholmskrog besöker du oftast?
– I antal besök blir det definitivt lunch från Amida Kolgrill på Folkungagatan. Den ligger i porten bredvid där jag bor. Deras adana kebab på lammfärs, lök, persilja och sumak slår det mesta i snabbmatsväg.

2. Ditt livs mest minnesvärda måltid?
– När jag var tio år tog min pappa med mig till Ciao Ciao på Östermalmsgatan, där jag fick äta mitt livs första pizza. Jag hade svårt att förstå hur mänskligheten lyckats skapa en så sinnessjukt god maträtt. Smält ost, tomatsås, räkor, musslor, skinka, champinjoner, kronärtskocka och oregano serverat på tunt gräddat bröd. Quattro stagioni, sa pappa att den hette!

3. Ditt första matminne?
– Jag fyller fyra år och min mamma kommer hem med en tårta från bageriet Maison Pierre. Chokladmousse på mandelbotten med en ros av marsipan i mitten. Det är än idag den godaste tårta jag ätit; Maison Pierres specialtårta.

4. Vilket slags krog drömmer du om att få öppna?
– Numera drömmer jag mer om att öppna en cocktailbar. Tillräckligt stor för att gå runt ekonomiskt, men tillräckligt liten för att alla gäster som hänger i baren är mina närmste vänner.

5. Nyckeln till en bra restaurang?
– Förutom svingod mat och service i toppklass skulle jag säga att bra gäster är minst lika viktigt för få till en fantastisk krog. Som man vill återkomma till gång efter gång.

6. Vilket köksredskap vill du inte vara utan?
– En riktigt bra kniv är svårt att klara sig utan. Och tyvärr ganska sällsynt när man bokar lägenhet eller hus på semestern. Så jag brukar numera alltid vira in en bra kniv i en dagstidning och slänga ner i resväskan för att slippa bli besviken.

7. Vad är hemligheten med din spagetti bolognese?
– Chipotle chili.

8. Bästa mat- och dryckeskombinationen?
– Ostbågar och GT är jag svag för.

Foto: Alamy

9. Bästa smaksättare?
– Just nu är jag tokig i saltad, konfiterad citron. Har alltid en stor glasburk i kylen fylld med dessa underbara citroner!

10. Vilken skräpmat är din guilty pleasure?
– Jag vet inte om stekt gåslever är skräpmat, men det är i alla fall min ”guilty pleasure”. Äter det till frukost, lunch och middag varje gång jag är i Budapest.

Foto: Alamy

11. Mest underskattade råvaran?
– Den svenska gula ärtan. Trist ärtsoppa i skolan avskräckte kanske många från att fortsätta äta den. Men den har potential att bli lika stor hos oss som kikärtan i Mellanöstern.

12. Vilket är ditt husvin?
– Det har alltid varit italienare, nu kör jag Col D’orcia Rosso di Montalcino.

13. Ditt bästa ”husmorstips”?
– Gör rent ugnen med linoljesåpa. Kan det bli mer husmoderligt?

Missa inte att prenumerera på nyhetsbrevet från SvD Vin & Mat där vi varje vecka tipsar om spännande viner och härliga recept.