ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Recension

Dröm natten till idag:

Järvinens debut påminner om Bodil Malmsten

Anna Järvinen är musiker, sångerska och kompositör med flera hyllade skivor i bagaget.
Anna Järvinen är musiker, sångerska och kompositör med flera hyllade skivor i bagaget. Foto: Mattias Edwall

Kroppen bråkar och livet skaver i Anna Järvinens debutroman om en åldrande kvinna som försöker hantera sin uppväxt. Erika Vallin imponeras av en berättelse skriven utifrån hjärtat.

Erika Vallin
Uppdaterad
Publicerad

I samband med ett tidigare albumsläpp berättade artisten Anna Järvinen om sin kreativa process. Hon sa: ”jag gör min musik utifrån mitt hjärta och då kan man inte förutsätta att någon är intresserad”. När hon nu debuterar som författare skriver hon från samma egensinniga utgångspunkt. Romanen ”Dröm natten till idag:” är en smärtsam men också humoristisk skildring av en uppväxt, ett utanförskap och motsägelsen i att försöka vara en modern människa.

Berättarjaget är en kvinna som också heter Anna. Hon har, precis som författaren, finska rötter och de sitter hårt, liksom minnena av barndomen och de vuxna som präglade den. Anna ska snart fylla 50. Hon bor i Stockholm, har en dotter som hon älskar och en kropp som bråkar. Den gör henne arg, på samma sätt som en viss sorts kvinnor verkar göra henne arg – de som har en riktning och vet hur man arrangerar livet.

Laddar…