Till SvD.se
SvD Perfect Guide
Resa

8 hotellbarer du måste besöka

Sundowner i trädkoja, whisky bland molnen och champagne i Gatsbymiljö. En unik hotellbar är värd sin vikt i is. Vi har valt ut åtta tidlösa favoriter.

Text: Linda Iliste - 13 april 2017
Annons

La Terraza, Spanien

I handen en tabascohet Bloody Cristalino-drink, tårna doppade i den svala poolen och blicken vilandes på spanska takåsar, torn och tinnar. Sju våningar ovan Madrids stimmiga gator runt Gran Via ligger sofistikerade La Terraza, en oas smakfullt dekorerad med interiörer i bjärta röda färger i mjuk belysning bland olivträd och cypresser. Boutiquehotellet The Principal har bara varit öppet i två år, men terrassen är redan ansedd som en av Madrids bästa mötesplatser, både under soliga eftermiddagar och sena kvällar.

The Principal, Madrid, theprincipalmadridhotel.com

Champagne Lounge, Frankrike

Annons
Annons

Den billigaste resan till Côte d’Azur går via jazzålderns diktare F. Scott Fitzgerald och mästerverket Natten är ljuv som han skrev på Hôtel Belles Rives i Juan-les-Pins 1933. För en samtida upplaga av dåtidens trollglans rekommenderas Hôtel du Cap-Eden-Roc, en pärla i Antibes som arrangerar evenemang under Cannes filmfestival och är tillhåll för en av kuststräckans mest intagande platser att poppa skumpa. Champagne Lounge ligger rakt inpå Medelhavets böljor och har exklusiva samarbeten med 14 framstående champagnehus. Här duger inget annat än världens främsta bubblor, hand- plockade av sommelier Xavier Dinet och gärna producerade i begränsade upplagor.

Hôtel du Cap-Eden-Roc, Antibes, hotel-du-cap-eden-roc.com

Hippopotamus, Nya Zeeland

Ikoniska Museum Art Hotel i Wellington återinvigdes nyligen efter en omfattande renovering. Man har behållit den eklektiska samlingen modern konst, men bytt namn till QT Museum och i ännu större utsträckning än tidigare omfamnat en lekfull attityd till design och kreativitet i dekoren. Det märks inte minst

i restaurangen och baren Hippopotamus med utsikt över hamnen. Under kristallkronorna trängs omaka antika fåtöljer runt guldfärgade rokokobord intill uppstoppade påfåglar. Många söker sig hit för att sippa välblandade drinkar ihop med veganska barsnacks, men allra störst är trängseln under timmarna då det serveras afternoon tea. Ett tips: be om ”the hip high tea” för att skölja ner munsbitarna med persikobellinis.

Annons
Annons

QT Museum, Wellington, qthotelsandresorts.com

Rock Bar, Indonesien

Fantastiska drinkar blandade med indonesiska frukter och kryddor av internationellt eftersökte mixologen Sebastien Bonnefoi i all ära. Anledningen till att Rock Bar gång efter annan utnämns till en av världens mest magnifika barer beror främst på dess arkitektur och läge på en klippa 14 meter ovan Indiska oceanen vid hotellet Ayanas privata strand. Det är många som vill smaka den omtalade signaturdrinken Rockatonic och trots att man har plats för 700 gäster ringlar sig kön alltid lång vid solnedgången. Kombinera därför besöket med att bo i någon av Ayanas 78 villor, hotellgäster erhåller nämligen vip-service. Den strikta klädkoden gäller dock alla.

Ayana Resort & Spa, Jimbaran, Bali, ayana.com

New York Bar, Japan

På 52:a våningen i hotellskrapan Park Hyatt framstår Tokyo som ett nästan ogripbart föremål av urbana skatter. Neonen som lyser upp vår jords mest befolkningsrika stad har en närmast hallucinatorisk inverkan. Vattenleder och motorvägar bildar spindelvävar av flödande vitt ljus. Illuminerade stadsdelar påminner om stora pulserande klickar av färg. Allting peppras med varningslampor för flygplan, likt röda bär som växer ur betongdjungeln. Det är en svindlande vy för alla metropolfantaster, värd varenda extra yen som drinkarna kräver. Det whisky- dränkta livet uppe bland molnen på New York Bar förevigades i Sofia Coppolas filmklassiker Lost in translation och är 14 år senare fortfarande en av världens mest lockande hotellbarer.

Annons
Annons

Tokyo Park Hyatt, Tokyo, tokyo. park.hyatt.com

Falk’s Bar, Tyskland

Få barer kan skryta med att ha ansetts legendariska redan innan de öppnade. Den omtalade spegelsalen på paranta Bayerischer Hof uppfördes 1839 och var det enda rummet på hotellet som inte blev till flisor under andra världskrigets bombningar. I dag inhyser salen vackra Falk’s Bar vars förening av tradition och modernitet, med en mångfald klara uv-färger som skiner under den praktfulla gamla stuckaturen, lockar både lokala nattugglor och hotellgäster. Den rektangulära bardisken upptar mitten av rummet och bland rikliga mängder flaskor blandar Meike Zimmermann och hennes mixologteam både egna påhitt och klassiska cocktails. En idealisk plats att ta en fördrink innan kvällens film börjar rulla i hotellets biosalong alldeles intill.

Bayerischer Hof, München, bayerischerhof.de

Chalkley Treehouse, Sydafrika

Nej, detta är ingen hotellbar i traditionell mening. Men Sabi Sand Reserve är å andra sidan inte ett hotell i traditionell mening över huvudtaget. Som gäst i safariresortens avskilda, luxuösa trädkoja Chalkley befinner du dig djupt inne i Krugerparkens vidsträckta vildmark. Här spelar det ingen roll att det inte finns en regelrätt bartender som blandar styrketårar i en gemensam salong. En välfylld picknickkorg står i stället framdukad på det öppna trädäcket när personalen lämnar dig. Och plötsligt är ni ljuvligt mol allena med den största variationen av vilda djur i hela Afrika, under ett himlavalv som sträcker sig härifrån till evigheten. En bättre fond för sundowners finns nog inte.

Annons
Annons

Sabi Sand Reserve, Krugerparken, lionsands.com

Sky Bar, Argentina

Hotel Pulitzer balanserar mellan två världar – det äldre, stillsamma Buenos Aires och det yngre, nattlivsglada – och har lika många affärsresenärer som kulturpersonligheter inskrivna i liggaren. Och balansakten går utmärkt, hotellet hyllar äldre dagars argentinska flär samtidigt som man omfamnar supermoderna bekvämligheter. På 13:e våningen huserar Sky Bar, ett välkommet inslag i stadens förvånansvärt begränsade hotellbarsutbud. Populärast är torsdagarnas ”High on the roof”-fester då purpurfärgat solsken ligger som en mjuk matta över den marint inspirerade utomhusbaren. Vi föredrar dock sena söndagskvällar då hantverksdrinkarna smakar extra gott bland lågmälda samtal i skenet av levande ljus.

Hotel Pulitzer, Buenos Aires, hotelpulitzer.com.ar

Annons