Så lyckas du med dina vegoburgare i sommar

Att grilla vegetariskt är populärare än någonsin och hamburgertreden ser inte ut att dö ut någon gång inom en snar framtid. Det gör de vegetariska hamburgarna till ett givet måste i sommar. Men hur lyckas du med de perfekta vegoburgarna? Vi har frågat Gustav Johansson, vegetarisk matbloggare och grillälskare.

SvD
Publicerad
Annons
Gustav Johansson, vegetarisk matbloggare och grillälskare. Foto: Dylan Williams 
Gustav Johansson, vegetarisk matbloggare och grillälskare.
Gustav Johansson, vegetarisk matbloggare och grillälskare. Foto: Dylan Williams 

Det finns flera olika sätt att göra vegetariska burgare på. Gemensamt har de dock alla att det är någon sorts protein i mitten av ett hamburgerbröd. Vanligast är bönburgarna (proteinrikt och nyttigt), portabelloburgaren där en stor grillad svamp får fylla köttets plats, halloumiburgaren (fett och salt) eller den hemmagjorda vegofärsburgaren.

Gemensamt har de dock att de inte alltid är så enkla att lyckas med. SvD har därför samlat fem tips för att garanterat lyckas med sina vegoburgare på grillen i sommar.

  1. För att få dina bönbiffar att hålla ihop får de inte bli för blöta. Kokta bönor innehåller mycket vätska som kan lösa upp dina biffar när de tillagas. Blanda grovt mosade bönor med ströbröd för att suga upp vätskan tills smeten är fast och använd ägg, potatismjöl och/eller kikärtsspad för att binda ihop dem.
  2. Det går lika bra att göra vegoburgare av vegofärs som av bönor. Blanda färsen med ströbröd, potatismjöl och lite vatten tills du får en homogen smet du kan forma biffar av.
  3. Krydda inte för mycket! Ett vanligt fel många gör är att de överkryddar sina vegobiffar så de bara smakar spiskummin eller grillkrydda. En köttbiff är inte kryddig, däremot har den mycket umami, vilket du kan uppnå med hjälp av extra sojasås och lite mörk grönsaksfond i dina vegobiffar.
  4. Grilla burgarna så de först får fin stekyta och låt därefter dra några minuter på kanten av grillen. Det gör att de inte fastnar lika lätt på gallret och ger dem bra tuggmotstånd samtidigt som de tillagas helt igenom.
  5. Skär halloumin i vecket så du får två stora filéer. Det hjälper dem att hålla värmen bättre så de inte blir gummiaktiga i burgaren och hindrar dem från att ramla genom grillgallret.

Lycka till med grillandet i sommar!

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons