ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Ulf Rollof, AkutPå andra sidan katastroferna

Ulf Rollof, ”Akut”, 2017. Installationsvy på Moderna Museet Malmö.
Ulf Rollof, ”Akut”, 2017. Installationsvy på Moderna Museet Malmö. Foto: Helene Toresdotter/Moderna Museet

Det lättsamma och djupt existentiella lever sida vid sida i Ulf Rollofs konst. En stor retrospektiv utställning på Moderna museet i Malmö visar såväl själupplevd smärta som poetisk humor.

Anna Nittve
Publicerad
Annons

Det är lika bra att jag skriver det direkt: Gå och se Ulf Rollofs mitt-i-livet retrospektiv på Moderna Museet i Malmö! Verk från 35 års arbete ingår. Här finns en blandning av de mest skilda uttrycksformer, tekniker och material. Det som håller verken samman är att de handlar om livet. Ulf Rollofs utgångspunkt är det han själv har upplevt, men han gestaltar det så att konstverken blir allmängiltiga.

Det lättsamma och djupt existentiella lever sida vid sida i Ulf Rollofs (född 1961) konst. I Änglafälla (1984) finns en mild humor och poesi. En 11 meter lång ”landningsbana” för änglar hänger från det höga taket. Den är av svart gummi och har försetts med gamla bil-blinkers som ska locka änglarna till ”ankomstcirkeln” på golvet. Verket handlar på ett lekfullt sätt om andlighet, om den fria tanken och om vad som inte kan fångas in.

Laddar…