Per Anders Fogelström 100 år firas med ny bok

Per Anders Fogelström 1997.
Per Anders Fogelström 1997. Foto: Björn Larsson Ask

Under jubileumsåret 2017 är författaren och samhällsdebattören Per Anders Fogelström en av dem som firas. ”Mina drömmars stad”-författaren och Stockholmsskildraren skulle ha fyllt 100 år och uppmärksammas med bland annat en ny bok, en SVT-dokumentär och en teaterföreställning.

TT
Uppdaterad
Publicerad
Annons

"De gamla skrifterna, klippen och bilderna började prassla och dofta. Det fanns en historia som pockade på och som kändes viktig för mig..." så har författaren Per Anders Fogelström skrivit om varför han började skriva böcker som skildrade historien. I den numera klassiska romansviten Stad-serien skriver sig Fogelström fram från 1860 till sin samtid 1968.

– Det handlar om hur man ska förstå vägen till nuet. Fogelströms litteratur talar till oss i vår tid. På sätt och vis är det samma problem då som nu, men med andra förutsättningar. Fredsfrågan och religionsfrågor är ständigt aktuella. Men också hur människor hade det och vad som hände när de fick det materiellt bättre. Blev de lyckligare? Och blir vi lyckligare av 110 julklappar i dag? säger Kent Josefsson som är ordförande i det litterära sällskapet Per Anders Fogelströms vänner.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons