ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Lyxkrogens bakficka är väl värd väntan

Krispiga dumplings hos Barbro, ångkokta hos Soyokafe
Krispiga dumplings hos Barbro, ångkokta hos Soyokafe

Vem kan tacka nej till rykande färska degknyten fyllda med asiatiska smaker? I Stockholm har det ploppat upp en rad dumplingsställen de senaste åren, vi har listat några av favoriterna.

Rebecka Ericson
Publicerad

Krispiga munsbitar: Barbro

Foto: Pressbild

Det här är visserligen inget renodlat dumplingsställe, men den populära restaurangen Barbro under Liljeholmsbron är ändå värd ett besök för den som är på jakt efter delikata dumplings. På menyn som består av mellanrätter finns nämligen två varianter av krispigt friterade dumplings – en med biff, koriander och sriracha som serveras med tryffelmajonnäs och en vegetarisk med shiitake, edamame och parmesan. Testa ena eller båda alternativen beroende på hur stort suget är.

Hornstulls Strand 13

Genuin känsla: Saya Sushi

Foto: Pressbild

Familjeägda Saya Sushi har två restauranger i stan, en i närheten av Östermalmstorg och en invid Hötorget. Självklart tillverkas dumplingsen för hand och det finns flera fyllningar att välja bland, så som biff, kyckling, lax eller vegetarisk. Förutom innehållet får du också välja om du vill ha tio eller femton naggande goda degknyten. Till det serveras ris, misosoppa och sallad, så du riskerar inte att lämna Saya Sushi hungrig.

Linnégatan 31 och Olofsgatan 6

Genuint och opretentiöst: 58 dim sum

Foto: Pressbild

Bli inte bortskrämd av det något korta bemötande du får när du besöker 58 Dim Sum. Trots att servicekänslan inte är på topp serverar detta opretentiösa hål i väggen riktigt goda hemgjorda dumplings med flera olika fyllningar. Speciellt utbudet av vegetariska varianter sticker ut, då det finns lika många köttfria alternativ som det finns med kött- eller fiskfyllning. Lokalen är liten och vi rekommenderar att ta med maten om det finns möjlighet.

Renstiernas gata 23

Handgjorda med kärlek: Fang Yuan Shi Wu

Foto: Pressbild

Låt inte ögat lura dig när du besöker Fang Yuan Shi Wu. Trots att både lokalen och maten ser anspråkslös ut känns det på smaken att det här är dumplings skapade med kärlek. Du väljer antal och om du vill ha kyckling, kött eller vegetarisk fyllning. De små munsbitarna serveras traditionellt med chiliolja, vinäger och soja. En bonus är de otroligt glada damerna som driver restaurangen som kan lysa upp vilken regnig höstdag som helst.

Södermannagatan 37

Värda väntan: Soyokafe

Soyokafe är bakfickan till den omtalade japanska lyxkrogen Soyokaze. Båda restaurangerna flyttade nyligen till nya lokaler på Sergelgatan. Besöker du Soyokafe för att prova deras dumplings får du reda på att det är cirka 20 minuters väntetid eftersom de görs färska på beställning. Men Soykafes dumplings är väl värda väntan – oavsett om du beställer med biff, fisk eller vegetariskt. Har du svårt att bestämma dig kan du också välja att få en mix av alla tre. Vill du prova sake till dina dumplings är Soyokafe perfekt då restaurangen är känd för att ha ett bra utbud.

Sergelgatan 18

Mer från Startsidan