ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Alex och Sigge blir allt mer ilskna

Sigge Eklund och Alex Schulman.
Sigge Eklund och Alex Schulman. Foto: Anders Wiklund/TT

PODD | Vad händer när AI analyserar en av Sveriges största poddar? Till exempel blir det uppenbart att Alex Schulmans svärfars hund nämns oftare än Sigge Eklunds söner.

SvD
Publicerad
Efter reklamen visas:
Vad pratar Alex och Sigge om – egentligen?

Hur drar man slutsatser av 5,2 miljoner ord, fördelade över drygt tio år och 548 poddavsnitt? Ett sätt är att göra som SvD:s kulturredaktion: ta hjälp av AI.

När SvD lät AI-verktyget ge sig på av Sveriges mest populära poddar, Alex och Sigge, utkristalliserade sig flera intressanta insikter. Under de drygt tio år som gått sedan starten blir Alex och Sigge argare och argare. Ilska är också den känsla som förekommer oftast i podden. Och Alex och Sigge pratar mest om män och – om Alex och Sigge.

Är AI-analysen till och med så träffsäker att den på sikt kan ersätta kulturjournalisterna?

På en kvart får du veta hur det blir när AI sätter tänderna i 700 timmar podcast, och om det här är morgondagens kulturjournalistik. Med SvD:s biträdande kulturchef Madelaine Levy och Henning Eklund, techreporter på SvD.

Lyssna på Dagens story

Dagens story produceras av Svenska Dagbladet och distribueras av Acast. Förutom att lyssna här på SvD.se kan du även höra podden i följande kanaler:

Hitta podcasten genom att söka efter ”Dagens story” – eller klicka på länkarna.