Marie-Louise Danielsson-Tham varnar för nonchalans av ehec-bakterier.
Marie-Louise Danielsson-Tham varnar för nonchalans av ehec-bakterier. Foto: Tim Aro

Professor: Rosa burgare kan slå ut barns njurar

Trenden att äta blodiga hamburgare frontalkrockar med att den farliga ehec-smittan ökar i Sverige. Under­stekt kött kan slå ut dina barns njurar, varnar Marie-Louise Danielsson-Tham, professor i livsmedelshygien.

Henrik Ennart
Publicerad

Det behövs inte någon lång stunds sökande på internet och sociala medier för att hitta recept på hamburgare som är ”medium rare” med en rekommenderad innertemperatur på runt 60 grader. Eller varför inte ”rare”, blodiga burgare med en innertemperatur på 55 grader?

– Det är nonchalant, okunnigt och med total brist på respekt för riskerna. Hela hamburgarna ska alltid värmas till 70 grader, då dör bakterierna omedelbart, säger Marie-Louise Danielsson-Tham, professor i livsmedelshygien vid Grythytte akademi vid Örebro universitet.