Björn Lundberg:Vad händer med historien när vi kan chatta med de döda?

Ett avsnitt av sf-serien ”Black mirror” kretsar kring möjligheten att med hjälp av AI skapa en avatar som kan föra ens talan efter döden.
Ett avsnitt av sf-serien ”Black mirror” kretsar kring möjligheten att med hjälp av AI skapa en avatar som kan föra ens talan efter döden. Foto: Netflix

Vad skulle du vilja fråga Julius Caesar, Virginia Woolf, Adolf Hitler? På senare tid har flera AI-tjänster dykt upp som tillåter användaren att samtala med avlidna kändisar. Så inleds ett nytt kapitel i den både uråldriga och fåfänga drömmen om att kommunicera med de döda.

Björn Lundberg
Publicerad
Annons

Den 8 december 1877 klev en man in på Scientific Americans redaktion i New York med en märklig liten apparat i händerna. Han ställde ner den på ett bord framför tidningens ägare Alfred Beach och vred några varv på ett litet handtag. En cylinder började rotera och plötsligt hördes en mänsklig röst. Den hälsade, frågade hur han mådde, sade sig själv må bra och önskade godkväll. Ett dussintal personer hade samlats kring bordet och såg häpet på den lilla tingesten.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons